Prevederile legislative care permit demiterea procurorului general înainte de termen pot fi aplicate. Curtea Constituţională a respins solicitarea lui Alexandr Stoianoglo

Julieta Saviţchi
06/09/2021

Curtea Constituțională a respins, luni, solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a suspenda aplicarea modificărilor la Legea Procuraturii, adoptate recent de Parlament, care prevăd posibilitatea demiterii procurorului general înainte de termen. Decizia a fost luată de către președintele ad-interim al Curţii Constituţionale, Liuba Șova.

„Astăzi, 6 septembrie 2021, în baza articolelor 135 alin. (1) lit. a) și 140 alin. (2) din Constituție, 4, 251, 26 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, 6, 71, 61 și 64 din Codul jurisdicției constituționale, Președintele ad-interim a respins cererea de suspendare a acțiunii articolelor 17 alineatele (14), (15) și (16), 18 alin. (4), 271, 311, 521, 551, 58 alineatele (7) și (8), 69 alineatele (1) și (2) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, în redactarea Legii nr. 102 din 24 august 2021, depusă de domnul Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Procuratura Generală a sesizat, la finele săptămânii trecute, Curtea Constituțională după ce președintele Maia Sandu a promulgat Legea privind evaluarea activității procurorului general. Totodată, Alexandr Stoianoglo a solicitat Înaltei Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări.

Procurorul general a argumentat că legea are „grave abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură”.

Autorul sesizării susţine că  „Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”.

 

Julieta Saviţchi
06/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii