PREZIDENȚIALE 2020: Alegătorii care vor să voteze în localitatea unde se află efectiv pot să-și declare noul loc de ședere

Anticoruptie.md
11/09/2020

Cetățenii care nu au domiciliu/reședință în localitatea în care se vor afla în zilele alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 sau, după caz, și 15 noiembrie 2020, pot să depună o cerere privind declararea locului nou de ședere și vor fi înscriși în lista electorală de bază.

„De exemplu, dacă ai domiciliu sau reședință valabilă la Drochia, dar locuiești efectiv și dorești să votezi la Chișinău, deoarece lucrezi sau studiezi aici, este necesar doar să depui o declarație la primărie sau pretură”, se menționează într-un ghid al Asociației Promo-Lex.

Pot să depună declarația studenții și elevii cu drept de vot dacă vor să voteze în localitatea în care își fac studiile, dar nu au domiciliu sau reședință valabilă în această localitate; persoanele care stau cu chirie, dar nu au domiciliu sau reședință valabilă în această localitate; alegătorii care nu au nici domiciliu, nici reședință valabilă, dar doresc să voteze la o secție de votare anumită.

Orice altă categorie de cetățeni cu drept de vot care au certitudinea că în ziua alegerilor vor vota la o altă secție de votare decât conform domiciliului sau reședinței valabile. Declarația se depune personal de către alegător la autoritatea administrației publice locale (primărie sau pretură) din localitatea unde dorește să voteze.

Documente necesare: 1) declarația de ședere (o poți descărca aici); 2) actul de identitate original și în copie. Cererile pot fi depuse până la 1 octombrie 2020, inclusiv.

Prin această procedură, alegătorul va fi înscris în lista electorală de bază a secției de votare conform locului de ședere declarat și își va putea exercita dreptul la vot la secția de votare respectivă.

Persoanele care vor să verifice dacă au fost incluse în listele electorale de bază pe platforma https://verifica.cec.md/

Anticoruptie.md
11/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii