Prima conferință de presă a lui Vlad Filat după eliberare. Fostul premier nu vrea să revină în politică

Irina Odobescu
04/12/2019
Foto: captură privesc.eu

Fostul premier, Vlad Filat, eliberat ieri din detenție, susține că nu va părăsi țara, chiar dacă mulți cunoscuți îl îndeamnă să o facă. De asemenea, Filat a ținut să menționeze că nu va reveni în politică, dar va oferi consultanță unor persoane. Declarațiile au fost făcute miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, susținute de Vlad Filat și echipa de avocați, care l-a reprezentant în instanță.

După ce a fost eliberat, Vlad Filat poate părăsi Republica Moldova, iar dacă deplasarea durează mai mult de 5 zile, este obligat să anunțe plecarea. Cu toate acestea, Filat spune că cel mai insistent sfat al „prietenilor” este „să plec cât mai curând din țară”. „Nu sunt un laș și răspund pentru orice acțiune pe care am făcut-o”, a răspuns fostul premier.

„Fiind ieri eliberat, astăzi este în țară și nu se eschivează, pentru că are obligațiuni stabilite de judecătorul de instrucție. Obligațiunile vor fi întocmai respectate, pentru a nu crea bănuieli organului de urmărire penală. Noi vom desfășura o activitate legală de apărare și noi vom dovedi cu certitudine că rechezitoriul ce ține de alt dosar în care este vizat Vlad Filat nu corespunde realității”, a declarat Ion Vîzdoaga.

Referitor la o eventuală revenirea în politică cu sau fără PLDM, Filat a oferit un răspuns negativ „nu mă interesează activitatea politică” și a mai adăugat că „PLDM-ul are capacitatea să se autoadministreze suficient.” Cu toate acestea, fostul prim-ministru a ținut să menționeze că va ține legătura cu oamenii politici. „Voi comunica cu acele persoane pe care le voi considera utile pentru mine și cu cei care vor solicita cunoștințele mele, cu condiția că vor face lucruri bune”, a spus Filat.   

Vlad Filat nu s-a arătat supărat de atacurile din partea șefului statului:„Eu consider că Președintele Dodon a fost dezinformat. Totodată, eu cred că dumnealui are suficientă experiență să înțeleagă că justiția nu se face în Consiliul Suprem de Securitate, sunt alte instituții care pot interveni și stabili dacă au  fost făcute anumite derapaje.”

Întrebat ce crede despre revenirea în țară a lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, Filat a menționat că puțin îl interesează. Cu toate acestea, a ținut să transmită un mesaj procurorului general, Alexandru Stoianoglo, că trebuie „să-și facă datoria în așa fel ca Procuratura Generală, cu toate subdiviziunile sale să funcționeze și ca cei vinovați să fie trași la răspundere, indiferent unde ar fi, iar numele  pe care-l poartă să fie absolut irelevant.”

Irina Odobescu
04/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii