Primari și consilieri locali, ajunşi sub lupa ANI pentru conflicte de interese

Anticoruptie.md
27/07/2021
Foto: Economis Intelligence Unite

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a raportat, marţi, încă trei conflicte de interese, admise de către un primar, un secretar de consiliu local şi directorul unei case de cultură, precum şi două incompatibilităţi în deţinerea funciilor publice, admise de aleşii locali.

În primul caz este vorba despre primăriţa satuluii Hăsnășenii Mari din raionul Drochia. Funcţionara a admis conflicte de interese, participând la luarea deciziilor și la semnarea actelor administrative în privința soțului.

Un alt conflict de interese a fost stabilit pe numele unui secretar al consiliului local Maximovca din raionul Anenii Noi. Exercitând concomitent şi atribuţiile de primar al localităţii, secretarul din Maximovca a semnat dispoziții în favoarea persoanelor apropiate, fiica și soțul, nedeclarând și nesoluționând situația de conflict de interese.

Directoarea Casei de Cultură a satului Recea din raionul Râșcani a emis și a semnat 14 acte administrative pe numele soțului, care era angajat  în calitate de paznic și lucrător tehnic în cadrul instituţiei.

O încălcare a legislației a fost constatată și la un consilier din cadrul Consiliului raional Fălești. Acesta s-a aflat în incompatibilitate de funcție, în perioada ianuarie 2020 – mai 2021. Alesul local a deţinut concomitent cu mandatul de consilier şi funcţia de conducător auto în cadrul aparatului președintelui raionului.

Altă incompatibilitate de funcție a fost stabilită în privința unui consilier din Consiliul local Carabetovca, raionul Basarabeasca. Persoana supusă controlului deținea concomitent mandatul de consilier şi funcția de paznic în cadrul Primăriei Carabetovca.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, se va aplica interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând ca toate persoanele vizate să fie incluse în Registrul Interdicțiilor.

Anticoruptie.md
27/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii