Primarii au fost auziți. Pragurile pentru achizițiile publice de valoare mică, majorate

Anticoruptie.md
03/02/2023
Colaj CIJM

Pragurile pentru contractele de achiziții publice de mică valoare au fost majorate, urmare a impactului inflației din ultima perioadă. Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură modificări la Legea privind achizițiile publice, proiect înaintat de un grup de deputați ai Fracțiunii PAS.

Pragurile privind achizițiile publice se majorează cu 50%. Ca rezultat, pentru contractele de achiziții de bunuri și servicii suma crește de la 200 000 lei până la 300 000 lei, pentru contractele de achiziții de lucrări - de la 250 000 lei la 325 000 lei, iar pentru contractele de achiziții publice care au ca obiect servicii sociale - de la 400 000  lei la 600 000 lei.

Autorii argumentează că este necesar de a eficientiza activitatea autorităților contractante, iar modificările propuse le vor ajuta să utilizeze mai eficient banii publici.

În data de 14 decembrie 2022, Executivul a aprobat și un nou Regulament al achizițiilor publice de valoare mica, care va fi pus în aplicare începând cu luna iulie 2023. Executivul a modificat condițiile în care autoritățile contractante vor lansa cererile.  Astfel, pentru a asigura transparența tranzacției, acestea vor fi obligate să inițieze achiziția în sistemul informațional automatizat.

Sunt introduse modificări și în privința modului de încheiere și executare a contractelor.  În Regulament a fost inclusă posibilitatea ca autoritățile contractante să încheie contracte cu efectuarea plăților anticipate pentru achiziționarea mărfurilor, serviciilor și lucrărilor, cu respectarea prevederilor Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale. 

De asemenea, Regulamentul stabilește și procesul de raportare a achizițiilor de valoare mică. Astfel, monitorizarea realizării achizițiilor publice de valoare mică, în baza informațiilor din SIA „RSAP”, va fi asigurată de către Agenția Achiziții Publice.

Anticoruptie.md
03/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii