Primarul de Bănești i-a închiriat odraslei sale spațiu în primărie pentru 30 de ani

Ilie Gulca
29/10/2020
Vasile Popovici, primar de Bănești. Foto: oamenisikilometri.md

Vasile Popovici, primar de Bănești, Telenești, a semnat cu fiul său un contract de chirie a unui spațiu în primăria localității pentru două termene de 30 de ani. Odrasla, Sergiu Popovici, conduce în localitate o asociație de economii care acordă împrumuturi sătenilor.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în cazul lui Vasile Popovici, primari de Bănești, raionul Telenești, pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

În perioada 2009–2019, în timpul exercitării mandatelor de primar, subliniază sursa citată, primarul Popovici a semnat cu fiul său, Sergiu Popovici, trei documente privind închirierea unui spațiu din primărie cu o suprafață de 32,8 metri pătrați.

Toate licitațiile organizate au fost câștigate de către Sergiu Popovici. Primul contract, în valoarea de 3.071 de lei anual, a fost încheiat în 2009 pentru un termen de zece ani. Cel de-al doilea contract a fost semnat de către primar în 2019 pentru un termen de 20 de ani. În această perioadă, fiul urma să plătească primăriei 4.700 de lei anual.

În plus, conform materialelor probatorii, primarul a fost cel care a calculat suma chiriei. Acest fapt a fost confirmat în borderoul de calcul al chiriei bunurilor de proprietate publică pe care și-a pus semnătura.

De partea cealaltă, primarul a menționat că nu a participat la ședința comisiei de licitație și, respectiv, a acționat la încheierea contractelor doar ca administrator (executant) și reprezentant al autorității publice locale. El a mai spus că nu a informat Autoritatea despre conflictul de interese deoarece nu ar fi știut prevederile legislației speciale a ANI.

Inspectorul de integritate a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese deoarece nu a declarat în termen conflictul apărut și nu a soluționat conflictul de interese prin abținerea sa de la semnarea actelor în privința fiului său.

Dacă actul de constatare emis va rămâne definitiv, ANI va solicita organului competent să inițieze procedura de ridicare a mandatului de primar. Totodată, primarul va fi înscris în Registrul interdicțiilor și nu va putea deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar, pentru o perioadă de trei ani.

Același primar Popovici figurează în alt caz semnalat de reporterii Jurnal TV legat de organizarea mai multor licitații cu bucluc.

În vara anului curent, unii consilieri din localitatea cu pricina au semnalat că multe licitații organizate de Primăria Bănești au fost câștigate de Bauterm-Construct, societate fondară de Maria Goiman, cuscra primarului Vasile Popovici și soacra fiului acestuia.

Vasile Popovici nu a vrut atunci să discute, motivând că este ocupat.

Ilie Gulca
29/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii