Primarul Dorin Chirtoacă, în conflict de interese. Ar fi favorizat o companie din România care a câștigat licitații de milioane

Mariana Colun
08/10/2015
Lucrările au demarat în martie 2014. Foto: chisinau.md

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat joi, 8 octombrie, că Dorin Chirtoacă, edilul Capitalei, a admis un conflict de interese atunci când a favorizat compania SC Delta ACM-93 din România la licitația internațională privind reabilitarea bulevardelor Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi și Vasile Alecsandri.

Comisia, care a fost sesizată de socialistul Ion Ceban, a dedus că primarul ar fi avut un interes personal atunci când a desemnat învingătoare compania care anterior a câștigat concursul privind reabilitarea străzii Alecu Russo din Chișinău și pentru care municipalitatea a scos din hazna circa 75 de milioane de lei. "Lucrările au fost efectuate cu încălcarea termenelor și a cerințelor de calitate, iar în cadrul licitației, prețul propus de compania respectivă nu a fost cel mai mic, așa cum prevede legislația, și nici experiența necesară pentru acest tip de lucrări, societatea comercială nu o deținea", se arată într-un comunicat de presă al CNI. 

Potrivit reprezentanților Comisiei, Dorin Chirtoacă urma să anunțe în termen de trei zile conflictul de interese generat de interesul personal. Deși Centrul Naţional Anticorupţie ar trebui să-i aplice edilului o amendă de la 2.000 la 6.000 de lei, cel mai probabil ofițerii Anticorupție vor invoca expirarea terminului de prescripție, întrucât licitația a avut loc încă în 2014.

Reabilitarea celor trei străzi a demarat în martie 2015. Lucrările sunt realizate în cadrul Proiectului „Chişinău - Drumuri Urbane", cu o valoare totală de 22 de milioane de euro, implementat cu suportul financiar din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul Special de Energie Verde al BERD şi Banca Europeană de Investiţii. Proiectul prevede reabilitarea totală a șase străzi principale şi secundare din Capitală.

Acesta este deja al treilea caz de conflict de interese admis de către reprezentanții de vârf ai Primăriei Chișinău. În iulie 2015, membrii CNI au constatat că Mihai Moldovanu, fiind în funcția de șef al Direcției Sănătate în cadrul Primăriei Chișinău, a folosit pârghiile de serviciu pentru a oferi companiei Medclinic International, care, potrivit Comisiei, ar fi administrată de fiica sa, Cristina, câteva încăperi amplasate la primele două etaje ale Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr.1, pentru o perioadă de 25 de ani. Funcționarul a contestat actul de constatare în instanța de judecată. 

La începutul lunii octombrie și viceprimarul Nistor Grozavu a ajuns în vizorul CNI. Acesta ar fi admis conflictul de interese atunci când a semnat un certificat de urbanism și o autorizație de construcție pentru o întreprindere municipală. Documentele au fost elaborate în baza Planului de situație a terenului și Planului de organizare a șantierului, coordonate de către soția lui Nistor Grozavu, care este șefa Secției autorizări construcții individuale din cadrul Primăriei municipiului Chișinău.

Mariana Colun
08/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii