Primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, primul în buletinul de vot la alegerile prezidențiale. Ce avere declară candidatul

Anticoruptie.md
25/09/2020

Primarul municipiului Bălți și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, va ocupa prima poziție în buletinul de vot, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. În declarația sa de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, prezentată la Comisia Electorală Centrală, Usatîi a raportat mai multe terenuri și bunuri imobile, ceasuri scumpe și un automobil de lux.

Renato Usatîi este președinte al formațiunii politice Partdul Nostru din februarie 2015. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Usatîi a mers în fruntea listei electorale a Partidului Patria, însă formațiunea a fost exclusă din cursa electorală prin decizia CEC şi a instanţelor de judecată cu trei zile înainte de data alegerilor. Partidul Nostru a participat în alegerile locale generale din iunie 2015, în cadrul cărora liderul partidului, Renato Usatîi, a fost ales în funcţia de primar al mun. Bălţi. El a acumulat 72.46% din numărul total de voturi valabil exprimate. 

În perioada guvernării PDM, condus pe atunci de Vladimir Plahotniuc, procurorii moldoveni l-au acuzat pe Renato Usatîi că ar fi comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunțov și i-a preluat banca din Chișinău. Usatîi, fiind în funcția de primar al municipiului Bălți, s-a retras la Moscova, fiind dat în urmărire generală, iar pe numele său a fost eliberat și mandat de arestare. La alegerile prezidențiale din toamna anului 2016, Renato Usatîi l-a susținut pe Igor Dodon și a îndemnat electoratul său să îl voteze. Renato Usatîi a revenit în Republica Moldova în vara anului trecut, după retragerea PDM de la guvernare. După ce a fost audiat de procurori, liderul PPPN a fost eliberat.

În urma alegerilor locale din toamna anului 2019, Usatîi câștigă pentru a doua oară mandatul de primar la Bălți. După revenirea în Republica Moldova, relațiile dintre Usatîi și Dodon se înrăutășesc considerabil, iar primarul de Bălți a lansat în spațiul public mai multe critici și acuzații de corupție în privința șefului statului.

În aprilie curent, Renato Usatîi a fost învinuit oficial în dosarul laundromatului rusesc și anunțat în urmărire internațională. Departamentul de anchetă al Ministerului de Interne din Federația Rusă i-a înaintat învinuirea pentru operațiuni valutare ilegale. Usatîi îl acuza pe Dodon că i-ar fi aranjat învinuirea la Moscova. Anchetatorii ruși susțineau că schema consta în transferarea banilor de pe conturile unor firme controlate de Plahotniuc, Platon și Usatîii pe conturile deschise la Moldindconbank sub pretextul vinderii de valută, după care, mijloacele financiare erau radiate de pe conturi prin intermediul instanțelor de judecată din Republica Moldova. Ulterior, mijloacele financiare erau transferate pe conturile clienților grupării criminale, deținute în băncile europene. La încheputul lunii septembrie, anchetatorii ruși au declarat că dosarul laundromatului rusesc, privind schema de spălare a aproximativ 500 miliarde de ruble rusești, printr-o bancă din Republica Moldova, este pregătit pentru a fi expediat în judecată

În declarația pentru ultimii doi, prezentată de Usatîi la CEC, acesta declară venituri de doar 24 de mii de lei obținute de la Primăria Bălți. El a mai raportat o donație în mărime de 3,7 milioane de lei, 5.400 de lei i-au revenit după înstrăinarea companiei Euroshow Grup SRL, care deţine postul de televiziune RU TV. După vânzarea a cinci automobile de lux, Renato Usatîi a mai încasat încă 27,3 milioane de ruble, echivalentul a circa șase milioane de lei.

Candidatul a mai trecut în declarație 18 loturi de pământ, ale căror valoare a fost indicată în ruble ruseşti. Renato Usatîi a mai raportat șase case şi un garaj, precum și alte trei construcții. Toate aceste bunuri imobile s-ar afla în Federaţia Rusă. Renato Usatîi a trecut în declaraţie şi trei ceasuri Breguet, două cumpărate în 2012, cu 70.000 de euro, respectiv 30.000 de euro, iar al treilea, în valoare de 150.000 de euro, i-a fost dăruit. Candidatul a reportat și un automobil de model Rolls Royce, cumpărat în 2019 cu 7,2 milioane de lei.

Renato Usatîi a mai indicat că deţine o cotă-parte de 100% la organizația Fundația Renato Usatîi. 

Anticoruptie.md
25/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii