Primarul orașului Basarabeasca a deținut funcția de primar simultan cu cea de administrator al firmei sale. Ce riscă demnitarul

Anticoruptie.md
19/01/2021

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că primarul orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, a încălcat regimului juridic al incompatibilităților. Demnitarul a deținut simultan cu mandatul de primar și funcția de administrator în cadrul firmei pe care a co-fondat-o, Alexvalgrup SRL.

Într-un comunicat al ANI se arată că, în anul 2015, când a obținut mandatul de primar, Cimpoeș nu s-a conformat legii cu privire la administrația publică locală, care prevede expres că alesul local va demisiona din funcția incompatibilă cu mandatul deținut sau își va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariția stării de incompatibilitate.

Inspectorii de integritate au constatat că primarul și-a continuat exercitarea obligațiunilor de administrator în cadrul firmei sale. Conform datelor furnizate de Agenția Servicii Publice, firma Alexvalgrup SRL a fost fondată în anul 2011 și înregistrează activități în domeniul alimentar, primarul fiind unul dintre fondatorii acesteia cu o parte socială de 34%.

Deși a fost invitat de ANI să-și prezinte punctul de vedere, Cimpoeș a evitat să își exercite acest drept.

Precizăm că primarul orașului Basarabeasca nu este la prima abatere de la lege. Anterior, un alt inspector de integritate a constatat un conflict de interese între primăria condusă de Cimpoeș și o altă firmă, fondată de mama acestuia. Atunci s-a depistat că primăria a transferat în ultimii patru ani circa 80 de mii de lei pe contul acelei firme pentru achitarea serviciilor de întreținere și reparație a mașinii de serviciu.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza Cancelaria de Stat pentru inițierea procedurii de încetare a mandatului de primar. Totodată, Cimpoeș riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar timp de trei ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Anticoruptie.md
19/01/2021

Comentarii