Primele efecte ale modificărilor la Legea Procuraturii: Dumitru Pulbere, exclus din Consiliul Superior al Procurorilor

Julieta Saviţchi
07/09/2021

Dumitru Pulbere, preşedinte al Curţii Constituţionale în perioada guvernării comuniste de sub conducerea lui Vladimir Voronin, a rămas fără mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Decretul privind încetarea de drept a mandatului lui Pulbere a fost semnat luni de preşedinta Maia Sandu.

Motivul înlăturării lui Dumitru Pulbere din CSP este că a atins plafonul de vărstă de 65 de ani. Şefa statului şi-a argumentat decizia prin amendamentele de la Legea cu privire la Procuratură, votate de Parlament la 24 august curent şi promulgate la finele săptămânii trecute. Dumitru Pulbere a împlinit în luna februarie 69 de ani.

Dumitru Pulbere, fost președinte al Curții Constituționale în perioada 2007 – 2011, era membru al CSP din februarie 2018, fiind desemnat din mediul societăţii civile. În timpul aflării sale la conducerea Curţii Constituţionale s-a vehiculat că ar fi luat decizii favorabile guvernării comuniste. Presa a scris că Dumitru Pulbere a primit cadou de la Vladimir Voronin un ceas scump.

În primăvara anului curent, Dumitru Pulbere a intrat în vizorul ANI, după ce în ultimii doi ani, nu și-a depus declarația de avere. Acesta deţine o casă de milioane în sectorul Centru al Capitalei, construită în perioada când se afla în funcţii publice.

Modificările la Legea cu privire la Procuratură stipulează excluderea din componenţa CSP a procurorului general şi al procurorului Găgăuziei. Astfel, CSP rămâne a fi constituit din trei membri din oficiu: ministrul Justiţiei, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor şi preşedintele Uniunii Avocaţilor, avocatul poporului, cinci membri aleşi prin vot din rândul procurorilor, şi patru membri din rândul societăţii civile, desemnaţi de preşedintele Republicii Moldova, Guvern, Parlament şi Academia de Ştiinţe. Dumitru Pulbere a fost desemnat în CSP de către ex-preşedintele Igor Dodon.

Conform amendamentelor la Legea Procuraturii, Consiliului Superior al Magistraturii îi revine un rol important în procesul de demitere a procurorului general înainte de expirarea mandatului. Retragerea din componenţa CSP al lui Alexandr Stoianoglo, Victor Cîlcic şi Dumitru Pulbere ar putea schimba macazul atunci când Consiliul va trebui să dea o apreciere raportului comisiei de evaluare a procurorului general.

Preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, a declarat, luni, că urmează să fie creată în timpul apropiat o comisie care va examina activitatea procurorului general, care în termen de 30 de zile va trebui să prezinte CSP-ului concluziile.

Julieta Saviţchi
07/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii