Primele vaccinări împotriva Covid-19, la Chișinău // Medici: „Vom putea, în sfârșit, să ne facem munca fără frică”

Cornelia Cozonac
02/03/2021
Ministerul Sănătății

Primii angajați medicali vaccinați împotriva Covid-19 marți dimineața au fost medici din secțiile de reanimare, anestezie și terapie intensivă de la Spitalul Clinic Republican şi de la Institutul de Medicină Urgentă. Alexandru Botizatu, șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, primul lucrător medical vaccinat cu vaccinul AstraZeneca, a declarat că „vaccinul împotriva COVID-19 este colacul de salvare în această pandemie”.

Medicul a fost anterior infectat cu Covid-19 și s-a tratat, deși, spune că a trecut printr-o perioadă grea. „Am emoții de mândrie și gânduri bune că în sfârșit există lumină în acest tunel întunecos. Mă bucur că și colegii mei din sistemul medical doresc să se vaccineze și vom putea să ne desfășurăm munca în continuare, cu speranța că această pandemie va avea un sfârșit”, a declarat medicul. El a mai spus că se simte bine iar administrarea vaccinului este una nedureroasă.

Iana Cotorcea, șefa de secție din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a menționat că în luna noiembrie 2020 a fost infectată cu COVID-19 și s-a tratat la domiciliu, având forma medie.

„Mă simt foarte bine după ce am fost vaccinată. Reacții adverse pot fi după orice vaccin. Eu nu mă tem. Mă bucur că am fost printre primii medici care am fost vaccinată. Nu mi-a fost frică. Mă simt foarte bine”, a menționat Cotorcea.

Mihail Ciocanu, directorul Spitalului de Urgență, a declarat Europei Libere că se planifica zilnic vaccinarea a 50 de medici din prima linie.

Tot marţi ar urma să ajungă în centrele teritoriale de sănătate publică, ulterior în spitale, jumătate din dozele din primul lot donat de România, adică în jur de 10.800 de doze, dintre care 1800 vor fi livrate regiunii transnistrene.

Vaccinul AstraZeneca, livrat cu titlu gratuit de către România, a fost distribuit marți dimineață în toate Centrele de vaccinare din Moldova și inițiată campania de vaccinare la nivel național. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează, într-uun comunicat de presă că „vaccinul AstraZeneca este  precalificat de Organizația Mondială a Sănătății și înregistrat în Republica Moldova, de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor  Medicale, la data de 26 februarie curent. Acesta are o eficacitate de 60-90%, intervalul de administrare fiind de la 4-12 săptămâni. Acesta este administrat persoanelor cu vârsta 18+. Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat până în prezent în peste 50 de țări, prima țară fiind Marea Britanie, urmată de UE și India”.

Cornelia Cozonac
02/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii