Primul judecător condamnat şi apoi achitat pentru luare de mită cere să-i fie plătit salariul pentru cei aproape patru ani cât a lipsit de la serviciu

Anticoruptie.md
27/10/2017
Gheorghe Popa. Foto: Zdg.md

Gheorghe Popa, primul magistrat prins în flagrant cu mită şi condamnat în 2014 de către Judecătoria sectorului Buiucani la şapte ani de închisoare cu executare, achitat de Curtea de Apel Chişinău, iar apoi şi de Curtea Supremă de Justiţie, cere să-i fie achitate salariul, dar şi alte plăţi care i se cuvin pentru cei trei ani şi 10 luni, cât a lipsit de la serviciu din cauza dosarului penal. Subiectul va fi discutat marţi, 31 octombrie, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

„Contabilitatea va face calculele. Eu nu am calculat despre ce sumă e vorba, dar cer să-mi fie achitat salariul şi alte plăţi care mi se cuvin pentru perioada în care am lipsit. Este vorba despre trei ani şi zece luni”, ne-a declarat judecătorul Gheorghe Popa, revenit în funcţie acum câteva luni. 

Judecătorul Gheorghe Popa a fost învinuit de către Procuratura Anticorupţie pentru că, în octombrie 2013, aflându-se în biroul său de serviciu din cadrul Judecătoriei Teleneşti, având spre examinare o cauză civilă privind încasarea datoriei, a acceptat de la pârât, prin intermediul avocatului său, 200 de dolari pentru scoaterea de pe rol a cererii reclamantului. După ce a scos cererea reclamantului de pe rol, a doua zi, în biroul său, Gheorghe Popa a primit banii de la apărător, fiind documentat şi reţinut în flagrant. Instanţa de fond l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel Chişinău l-a disculpat. Instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că fapta judecătorului de la Teleneşti, suspendat din funcţie, nu a constituit o infracţiune, ci o contravenţie, iar procesul contravenţional a fost încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripţie.

Şi Curtea Supremă de Justiţie s-a expus pe marginea cazului, care, la fel, l-a achitat pe Gheorghe Popa. Potrivit Ziarului de Gardă, atât Curtea de Apel Chişinău, cât şi Curtea Supremă de Justiţie a recunoscut că la mijloc a fost o provocare, înscenată de organele de drept. 

Anterior, în februarie 2016, într-un comunicat e presă, reprezentanţii Procuraturii Generale declarau că hotărârea instanţei de apel a fost vădit ilegală. „Procuratura îşi exprimă dezacordul cu modul în care a fost examinat dosarul şi interpretate circumstanţele cauzei. Totodată, se exprimă îngrijorare faţă de încercările repetate de a crea astfel de practici pe cazuri de corupţie, abordări similare fiind aplicate anterior în ordine de apel şi în cazul unui procuror din raionul Floreşti, la fel documentat şi reţinut în flagrant în momentul primirii mitei”, se arata în comunicatul de presă al Procuraturii Generale. 

Anticoruptie.md
27/10/2017
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii