Primul lot de vaccin „Johnson & Johnson” a ajuns la Chișinău

Ilie Gulca
13/07/2021
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, și ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan

Primele 150.000 de doze de vaccin „Johnson & Johnson” din cele 500.000 donate de SUA Republicii Moldova prin platforma COVAX au ajuns luni seară pe Aeroportul Internațional Chișinău. Până în prezent în Republica Moldova au fost administrate 793.281 de doze de vaccin, fiind imunizate 308.439 de persoane cu ambele doze.

„Vaccinul Johnson & Johnson este la fel de eficient ca și celelalte tipuri de vaccin împotriva COVID-19. Serul va fi distribuit echitabil la toate centrele de vaccinare conform unui proces transparent. Acest vaccin a fost administrat la peste 20 de milioane de persoane din întreaga lume. Vaccinați-vă și contribuiți activ la stoparea pandemiei”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea.

Vaccinul „Johnson &Johnson” estre produs de compania americană farmaceutică cu același nume pentru a preveni infectarea cu virusul COVID-19.

Vaccinul se administrează intramuscular cu o singură doză și este recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani. În urma studiilor clinice, s-a constatat o eficacitate de 66,3% împotriva tuturor formelor de boală și 100% împotriva spitalizării cauzate de COVID-19. Vaccinul a fost aprobat autoritățile din SUA și Uniunea Europeană.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu UNICEF, lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri.

Aceasta este unica inițiativa globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura ca vaccinurile COVID-19 să fie disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

Ilie Gulca
13/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii