„Primul partid anticriză din R.Moldova”, creat de doi foști deputați comuniști

Valeria Vițu
01/08/2019

Foștii deputați comuniști Mark Tkaciuk și Iurie Muntean au anunțat, joi, crearea Partidului Acțiunii Comune „Congresul Civic”. Cei doi politicieni dau asigurări că formațiunea nou-creată va fi „primul partid anticriză din Republica Moldova”. Între timp, susținătorii celor doi foști parlamentari au început să colecteze semnături pentru înregistrarea noii formațiuni.

„Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” își propune schimbarea în mod rapid și radical a întregului sistem de relații publice, în care economia modernizată trebuie să fie pusă în serviciul dezvoltării umane .Totodată, partidul luptă pentru afirmarea și lărgirea drepturilor și libertăților sociale ale majorității absolute a cetățenilor moldoveni, bazându-se pe inițiativele și pe grupurile societății civile. Politica acestui partid își are temelia pe valori precum justiția socială, solidaritatea și umanismul, concepția științifică asupra lumii și analiza critică”, a scris fostul consilier prezidențial, Mark Tkaciuk pe pagina sa de Facebook.

Tkaciuk și Muntean au nevoie de peste 120 de mii de semnături pentru a merge la Ministerul Justiției și a depune dosarul pentru înregistrarea formațiunii.

„Este un proces greoi, pentru că sunt multe raioane. Noi am decis să încălcăm tradiția cu secretizarea. De obicei devine știre faptul că a apărut un partid politic, dar rămâne în umbră tot ce a precedat acest anunț. Noi mergem deschis. Am expus programul partidului nu pentru informare, dar pentru consultare, pentru ca oamenii să poată lua parte la procesul de creare a partidului, până la emiterea certificatului de înregistrare la Ministerul Justiției”.

 „Foarte mulți oameni sunt gata să adere la partid. Sunt și foști colegi din PCRM. Nu ar fi corect din partea mea să dau nume acum. În curând ei singuri vor anunța despre asta”, afirmă Tkaciuk, citat de TV8.

Precizăm că, Mark Tkaciuk a fost deputat în Parlament între 2001-2002 și 2009-2014. Este fost consilier prezidențial al lui Vladimir Voronin. Când a renunțat la mandatul de deputat, în 2014, a fost exclus din PCRM. Atunci, Muntean declara că se retrage definitiv din politică. Iurie Muntean a fost deputat în Parlament în perioada 2009-2014 și fost viceministru al economiei în timp ce Igor Dodon conducea Ministerul Economiei.  A fost exclus din PCRM în 2014, alături de Mark Tkaciuk și Grigore Petrenco.

După monitorizarea candidaţilor la funcţia de deputat, incluşi pe listele partidelor pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a ajuns la concluzia că mai mulţi candidaţi nu întrunesc criteriile de integritate morală ale societăţii civile. Printre aceștia fiind și Mark Tkaciuk și Iurie Muntean.

Potrivit rapoartelor de monitorizare a procesului electoral, realizate de LADOM în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte - Coaliţia 2009, pe parcursul campaniilor electorale, Iurie Muntean a utilizat de mai multe ori resursele administrative în interes de partid şi a încălcat prevederile Codului Electoral.

În declaraţia pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2009, Mark Tkaciuk a indicat achiziţionarea unui automobil, valoarea declarată a căruia depăşeşte cu cca. 30 la sută veniturile pe care candidatul declară că le-ar fi dobîndit împreună cu soţia în acelaşi an. În declaraţia depusă la CEC pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, M. Tkaciuk arăta că îi aparţine „Şcoala Antropologică Superioară” SRL.

Presa a scris că Şcoala antropologică ar fi obţinut în timpul guvernării comuniste mai multe terenuri din capitală la preţuri derizorii. Potrivit presei, în proprietatea Şcolii Antropologice se află un edificiu cu o suprafaţă de peste 2000 m.p. şi un lot aferent de pămînt de jumătate de hectar, preţul de piaţă al cărora ar depăşi 2 mln. Euro.

Fostul prim-ministru Vasile Tarlev a declarat unui post de televiziune că O. Reidman şi M. Tkaciuk, pe cînd erau consilieri ai preşedintelui V. Voronin, ar fi monopolizat aproape toate importurile şi exporturile din ţară, inclusiv importurile de carne şi peşte. 

Valeria Vițu
01/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii