Prins cu conflict de interese, fostul director „democrat” al SA Red-Nord, Grumeza, spune că nu mai poate fi tras la răspundere

Ilie Gulca
17/02/2021

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că fostul director general al SA Red-Nord, Valeriu Grumeza, l-a numit pe frate-său în funcția de controlor în cadrul oficiului raional Sângerei. Deși nu a fost deschis, pe moment, niciun dosar contravențional în acest caz, fostul șef al Reţelelor Electrice de Distribuţie Nord apucă înainte prăjina și spune că nu mai poate să fie tras la răspundere.

În calitate de director general al SA Red-Nord în perioada 02.03.2018–08.08.2019, plătit cu un salariu de aproape jumătate de milion de lei, Grumeza avea obligația să evite conflictele de interese și să servească interesul public cu imparțialitate și obiectivitate. Numai că el, constată inspectorul ANI, a emis patru acte în cazul angajării fratelui său: dispoziție de primire la lucru, contractul individual de muncă și două ordine de acordare de concedii în decurs de câteva luni.

În august 2019, un grup de angajați ai RED Nord se plângeau că Valeriu Grumeza intimida, umilea angajații de rând și, în același timp, promova oameni din anturajul său.

De partea cealaltă, Grumeza invocă faptul că ultima contravenție a conflictului de interese a fost comisă la 1 iulie 2019, atunci când a semnat ordinul de acordare a concediului fratelui său.  Și, de aici, pretinde el, termenul de prescripție de tragere la răspundere contravențională a expirat la 1 iulie 2020.

Inspectorul de integritate a respins argumentele lui Grumeza deoarece nici nu a dispus tragerea la răspunderea contravențională, lucru care poate să fie făcut în urma unei decizii judecătorești.  

Drept rezultat, inspectorul de decis decăderea lui Valeriu Grumeza din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a titlului de constatare ori data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se conține existența conflictului de interese. Numele lui Valeriu Grumeza se înscrie în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

În perioada în care Valeriu Grumeza a fost director general la SA Red-Nord, angajații acestei întreprinderi de stat au făcut donații masive pentru Partidul Democrat.

Ilie Gulca
17/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii