Priorităţile trasate de Maia Sandu pentru viitorul Guvern// Ce trebuie să întreprindă în domeniile educaţiei şi sănătăţii

Julieta Saviţchi
26/07/2021

Preşedinta Maia Sandu a transmis, luni, de la tribuna Parlamentului un mesaj pentru noua guvernare, în care se regăsesc mai multe sarcini ce ţin de reformarea domeniilor educaţiei şi sănătăţii. Printre sarcinile trasate sunt modernizarea învăţământului pedagogic, implementarea tehnologiilor moderne în educaţie, reforma sistemului de asigurări medicale, dotarea şcolilor şi spitalelor, precum şi majorarea salariilor angajaţilor.

„În primul rând, trebuie să investim în învățători. Avem nevoie să modernizăm învățământul pedagogic, să-l facem relevant și interesant pentru tineri, și să readucem profesiei respectul de altă dată. Moldova poate utiliza avantajele amplasării geografice și multilingvismului pentru a dezvolta o universitate pedagogică cu renume regional sau poate chiar internațional. Profesorii trebuie să fie în pas cu tehnologiile moderne și să le utilizeze în procesul de predare în așa fel încât predarea să fie la nivelul individual al fiecărui elev și niciun copil să nu rămână în urmă”, a argumentat Maia Sandu.

Şefa statului a atras atenţia la problemele cu care se confruntă sistemul de educaţie din Republica Moldova, în special la lipsa cadrelor didactice. „Dacă nu întreprindem măsuri serioase astăzi, vom rămâne fără profesori în câțiva ani în multe din școlile din țară. Trebuie să venim cu un program serios atât pentru asigurare cu profesori, cât și pentru asigurare cu personal medical în localitățile țării. Când spunem sistem educațional, trebuie să extindem aria de intervenție pentru a asigura oportunități de învățare continuă pe tot parcursul vieții, mai ales în contextul noilor provocări de pe piața muncii generate de automatizare și robotizare. Cu toții trebuie să învățăm să ne adaptăm și să fim pregătiți pentru mai multe meserii în cursul vieții noastre profesionale”, a declarat Maia Sandu.

Referindu-se la sistemul de sănătate, Maia Sandu a făcut referinţă la pandemia de Covid-19 care „a scos în evidență cât de important este sistemul de sănătate al unei țări”.

„Avem de făcut multe lucruri în sectorul sănătății. În primul rând, avem de reînnoit echipamentele medicale în spitalele raionale și în centrele medicale locale. În pofida situației financiare precare, Guvernul trebuie să identifice resursele pentru a dota spitalele cu aceste echipamente medicale esențiale pentru investigații și diagnosticare. În plus, trebuie să construim cele două spitale regionale la Bălți și la Cahul, pentru a face mai ușor accesul oamenilor la servicii medicale de calitate”, a spus Maia Sandu.

Şefa statului s-a pronunţat şi asupra necesităţii reformării sistemului de asigurări medicale:„Reforma în sănătate înseamnă regândirea sistemului de asigurări medicale. Banii pentru sănătate pot și trebuie să fie mult mai bine cheltuiți. Oamenii plătesc polițe de asigurare, iar când ajung la spital se pomenesc că trebuie să mai plătească sau au parte de un tratament mai puțin respectuos. Acest lucru trebuie să înceteze, iar oamenii tratați bine și cu respect”.

În mesajul adresat de la tribuna Parlamentului, Maia Sandu a cerut viitorului Guvern să vină cu o politică clară privind resursele umane din sistemul de sănătate. „Trebuie să ne ținem medicii acasă, în țară, asigurând condiții normale, atât prin salarizare, cât și prin facilități și prin dotările din spitale”, a declarat Maia Sandu.


 

Julieta Saviţchi
26/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii