Problema munițiilor sovietice de la Cobasna, subiect de discuții în 2022 între Moscova și Chișinău

Mădălin Necșuțu
29/12/2021

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că Rusia ar agrea ideea distrugerii munițiilor stocate în depozitul de la Cobasna din regiunea transnistreană și că discuții pe acest subiect ar urma să aibă loc în 2022.

„Federația Rusă își exprimă disponibilitatea de a ne mișca în direcția distrugerii armamentului stocat la Cobasna. Pe acest subiect Federația Rusă spune că ei tot sunt interesați să avem progres, pentru că absolut nimeni nu are niciun interes ca pe teritoriul Republicii Moldova să aibă loc o explozie așa cum a fost în portul Beirut acum un an și jumătate. Acest lucru ar putea să ne coste vieți omenești, ar fi o adevărată catastrofă. Avem un dialog cu Federația Rusă prin care sperăm să ajungem la distrugerea acestor muniții”, a spus marți seară Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” difuzată de postul public de televiziune.

Problema acestor muniții a fost readusă în discuție în august 2020, după accidentul de la Beirut, Liban, în care un depozit de substanțe chimice întreținut în mod precar a explodat și a făcut zeci de victime.

Rusia păstrează în depozitele de la Cobasna, regiunea separatistă transnistreană, circa 20.000 de tone de muniții foarte vechi, unele datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sau din timpul Războiul Rece. Aici sunt depozitele fostei Armate 14, precum și o parte din armamentul evacuat în anii 90 de Armata sovietică, din fosta RDG și Cehoslovacia.

Republica Moldova a insistat pe un parteneriat reciproc pragmatic avantajos între cele două state la ultima întrevedere din luna noiembrie, ce a avut loc la Moscova, între Nicu Popescu și omologul său rus Serghei Lavrov.

Cu această ocazie, Popescu a subliniat că prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova contravine statutului de neutralitate al țării și a cerut Moscovei retragerea necondiționată a acestora. Chișinăul insistă ca cei 1.500-2.000 de soldați ruși să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Mădălin Necșuțu
29/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii