Procuratura Anticorupție s-ar putea muta în blocul fostei Universități de Stat din Tiraspol. Intenția, criticată de comunitatea academică

Anticoruptie.md
13/03/2024
agora.md

Noul sediu al Procuraturii Anticorupție ar urma să se regăsească în fostul bloc de studii al Universității de Stat din Tiraspol din strada Ghenadie Iablocikin nr. 5, actualmente gestionat de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Cel puțin, aceasta este solicitarea Procuraturii Generale către Cancelaria de Stat. Inițiativa este însă dur criticată de comunitatea academică a instituției care a trasmis o scrisoare deschisă Președinției, Parlamentului, Executivului și ministerului Educației și Cercetării prin care solicită responsabililor să stopeze preluarea „abuzivă” a blocurilor de studii. Portalul Anticoruptie.md a solicitat opiniile Procuraturii Generale și  Ministrului Educației, dar până la publicarea articolului nu a primit un răspuns. În momentul în care vom obține o reacție, vom reveni la subiect.

Autorii scrisorii precizează că, deși Codul Educației stipulează că comunitățile universitare sunt în drept să exerciteze libertățile academice fără niciun fel de ingerinţe ideologice, politice sau religioase”, aceștia s-au pomenit într-o situație confuză, în care Procuratura Anticorupție încearcă insistent să se instaleze în spațiile universității, inspectând blocurile de studii de pe str. Iablocikin nr. 5 și Doina nr.104.

„Este un semnal periculos din moment ce organele (întreținute exclusiv din bugetul de Stat), care ar trebui să fie garantul respectării drepturilor, își doresc să preia abuziv spațiile dotate din contul profesorilor (instituția fiind la autogestiune și autofinanțare). Comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă din Chișinău își exprimă dezacordul total față de acțiunile abuzive și intențiile de a amplasa Procuratura Anticorupție în blocul de studii din strada Gh. Iablocikin nr. 5/ Doina 104 și evacuarea forțată a studenților și a profesorilor din laboratoarele de cercetare construite cu multă trudă și efort pe parcursul mai multor zeci de ani”, se menționează în scrisoarea deschisă

Aceeași sursă menționează faptul că, în ultimii 10 ani, ambele edificii au fost supuse unor reparații capitale. Totodată, blocul de studii de pe str. Gh. Iablocikin nr. 5 a fost dotat cu echipamente tehnologice moderne, care l-a transformat într-un Centru de excelență academică în diverse domenii ale științei.  Actualmente, în urma reorganizării, în acest bloc de studii își desfășoară activitatea Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Laboratoarele științifice ale UPSC și Facultatea de Științe ale Educației.

„Menționăm că toate reparațiile, dotările, cheltuielile de mentenanță, întreținere sunt din contul extra-buget, adică din contul cadrelor didactice și așa nedreptățite prin salarii indecente și condiții de lucru demotivante, dar care și-au asumat cu demnitate și sacrificii, în detrimentul sănătății și confortului personal, responsabilitățile meseriei”, subliniază sursa citată.

De asemenea, a fost lansată și o petiție online, acolo unde sunt acumulate semnături împotriva transmiterii blocurilor de studii.

Anticoruptie.md
13/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii