Procuratura Anticorupţie a mai pornit un dosar penal procurorului Ruslan Popov, în baza unei anchete a CIJM. Autoarea investigaţiei, ameninţată cu „plângere la FBI”

Anticorupţie.md
21/01/2022
Ruslan Popov şi Lilian Racoviţă

Procurorii anticorupţie au mai înaintat un capăt de acuzare pentru îmbogăţire ilicită procurorului general adjunct suspendat, Ruslan Popov, după ce s-au autosesizat în urma unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM). Unul din subiecţii vizaţi în ancheta respectivă a ameninţat-o pe autorea anchetei, Julieta Saviţchi, cu judecata și cu o plângere la Biroul Federal de Investigaţii al Statelor Unite (FBI).

Personajul care a ameninţat jurnalista se numeşte Lilian Racoviţă, locuieşte de câţiva ani în SUA, iar toamna trecută, cu câteva zile înainte de a fi reţinut Ruslan Popov, a înregistrat pe numele său cota parte dintr-o afacere deţinută de fiul procurorului la Orhei. Lilian Racoviţă o acuză pe autoarea anchetei că ar fi scris că el este fost poliţist, fapt ce i-ar leza propria imagine și i-ar „crea circumstanțe juridice nefavorabile”.

Lilian Racoviţă                                    

Facebook.com

Racoviţă susţine că fost contactat de către avocatul lui Alexandru Popov si a fost informat precum că în actele de urmărire penlă se menţionează că este fost poliţist, ceea ce este „un fals preluat din investigaţie”.

Racoviţă a solicitat să fie publicată o dezminţire, avertizând că se va adresa în instanţă, dar şi că va depune plângeri „la Ambasada SUA la Chişinău şi către Biroul Federal de Investigaţii ca să fie examinat atacul repetat şi operarea intenţionată cu date false din partea Dvs în privinta mea".

Precizăm că în ancheta CIJM nu este scris că Lilian Racoviţă a fost poliţist, ci absolvent al Academiei de Poliţie, fapt confirmat anterior de acesta.

Solicitată de reporterii CIJM, procurora anticorupţie, Nadejda Busuioc, a confirmat că Ruslan Popov este investigat penal şi în legătură cu afacerea agricolă de la Orhei. Procurora a precizat că nu a indicat în documente că Racoviţă este fost poliţist. „Am indicat că este din anturajul lui Popov. În rest, chiar nu mă interesează unde a lucrat el în trecut”, a declarat Nadejda Busuioc.

În luna octombrie a anului trecut, CIJM a publicat o anchetă în care scria că familia procurorului general-adjunct, Ruslan Popov, cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită, ar controla, pe lângă livada şi frigiderul din Mileştii Mici, o treime dintr-o afacere în agricultură în satul Brăviceni, raionul Orhei. Această afacere, pe care au identificat-o reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, nu este trecută în acte pe numele procurorului, nu a fost și nu este declarată. Este vorba de o livadă de măr superintensivă, amenajată după cele mai moderne standarde. Cota din afacere a fost înregistrată iniţial pe numele lui Alexandru Popov, fiul mai mare al procurorului, care la acel moment era student şi avea 19 ani. Cu puţin timp înainte ca Ruslan Popov să fie reţinut, în dosarul pentru îmbogățire ilicită, cota parte din afacerea de la Brăviceni a fost înregistrată pe numele unui locuitor din Mileştii Mici, stabilit cu traiul în SUA, cu care procurorul este de mai mulţi ani în relaţii de prietenie.

 

Anticorupţie.md
21/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii