Procuratura Generală (PG) anunță că a luat act de proiectul de lege privind Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate și accentuează importanța respecării tuturor etapelor acestui proces. Instituția consideră esențială desfășurarea unor consultări publice ample, avizarea și expertizarea juridică și anticorupție a proiectului. Totodată, PG avertizează despre mai multe riscuri.
„Menționăm că, în urma unei analize preliminare a proiectului, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare. În context, remarcăm că reorganizarea sistemului Procuraturii în formula propusă va avea un impact semnificativ asupra termenilor de urmărire penală și procedurilor în desfășurare. Mai mult, este dificil de anticipat termenii de funcționalitate a instituției, care se propune a fi creată, ceea ce va genera intermitențe asupra activității Procuraturii. Totodată, proiectul actului nu conține precizie referitor la interacțiunea instituției propuse pentru constituire cu organele de urmărire penală competente pe întreg teritoriul țării”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.
De asemenea, Procuratura Generală subliniază că proiectul de Lege va pune în dificultate implementarea efectivă a noii structuri a Procuraturii, aprobată prin ordinul nr.12/3 din 24.01.2025, care vizează Procuratura Generală, procuraturile teritoriale și Procuratura Anticorupție.
Proiectul propune lichidarea celor două procuraturii specializate și crearea unei entități noi. Noua instituție se va numi Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate - PACCO.
Cele două procuraturi specializate își vor înceta activitatea la 30 de zile după intrarea în vigoare a legii. Respectiv, se vor încheia și mandatele procurorilor șefi, Veronica Dragalin și Victor Furtună, dar și ale adjuncților acestora.
Aceștia vor putea fi transferați, la solicitare, în alte procuraturi teritoriale, dar nu este vorba despre funcții de conducere. Noua instituție va fi condusă de unșef interimar. Într-o etapă ulterioară, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) ar urma să organizeze un concurs.
Inițiativa urmează să fie supusă consultărilor publice.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii