Procuratura Generală își cere scuze în numele statului de la fostul șef al SIS și ministru al Apărării, Valeriu Pasat, pentru tragere ilegală la răspundere

Cornelia Cozonac
14/02/2021

Procuratura Generală își cere scuze public în numele statului de la fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate și ministru al Apărării, Valeriu Pasat, pentru tragere ilegală la răspundere. Procuratura a publicat pe pagina sa web un text cu următorul conținut, fără să-l distribuie la presă pentru mediatizare: „La solicitarea fostului diplomat și fost ministru, actualmente membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, Valeriu Pasat, având în vedere caracterul irevocabil al deciziilor judecătorești prin care s-a dispus achitarea sa, Procuratura Generală face publice scuzele oficiale, în numele statului, pentru faptul tragerii ilegale la răspundere penală”.

Valeriu Pasat a fost cercetat penal în perioada anilor 2005-2006 și condamnat la 10 ani de închisoare pentru că ar fi prejudiciat în anul 1997 bugetul de stat de 53 milioane de dolari SUA, prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MiG-29, pe când era ministru al Apărării. Avioanele au fost vândute Statelor Unite ale Americii printr-o hotărâre de Guvern. Într-un alt proces, Pasat a fost învinuit de tentativă de lovitură de stat. Prin hotărârea Curții de Apel din Chișinău din 16 octombrie 2006, au fost retrase ca neconfirmate acuzațiile legate de vânzarea avioanelor MIG-29 și i-a fost redus lui Valeriu Pasat termenul de detenție de la 10 la 5 ani. După ce a stat în închisoare 2 ani, Valeriu Pasat a fost achitat în cazul primei învinuiri, iar în cazul celei de-a doua a fost amnistiat.

Valeriu Pasat a fost Ambasador al Moldovei în Federaţia Rusă în perioada 1994-1997, după care a devenit ministru al Apărării în guvernele Ciubuc şi Sturza, fiind primul ministru civil al apărării din ţară, iar în 1999, preşedintele Lucinschi l-a numit în funcţia de ministru al Securităţii Naţionale. După reorganizarea ministerului în Serviciul de Informaţii şi Securitate, Pasat a devenit primul director al SIS-ului.

După detenție, Valeriu Pasat a activiat timp de doi ani în calitate de consilier al directorului companiei ruse "RAO EAS Rosia".   

În 2010, Valeriu Pasat a devenit preşedintele Partidului Umanist, condus pină atunci de medicul Ion Mereuţă. Partidul are o orientare creştină şi sprijină iniţiativa lui Valeriu Pasat de a introduce studiul obligatoriu în scoli a ortodoxiei. În cadrul alegerilor parlamentare din 2010 Partidul Umanist din Moldova a acumulat 0,9% din sufragii. În martie 2011 formațiunea și-a schimbat denumirea în Partidului Popular Democrat. Acum acest partid este inactiv politic. 

În prezent Valeriu Pasat este academician și activează în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. 



 

Cornelia Cozonac
14/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii