Procuratura Generală ripostează: Stoianoglo a trimis sesizare la Curtea Constituțională pe Legea privind evaluarea sa

Mădălin Necșuțu
03/09/2021

Procuratura Generală (PG) a trimis, vineri, sesizare către Curtea Constituțională după ce președintele Maia Sandu a promulgat Legea privind evaluarea activității procurorului general. Procurorul General solicită Înaltei Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări.

PG argumentează că legea are „grave abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură”.

Instituția mai precizează că modificările vizează „procedurile de tragere la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor Procurorului General, precum și modificarea esențială a componenței și activității CSP”.

„Precizăm că, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Chiar și așa, la 1 septembrie 2021, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar astăzi, 3 septembrie 2021, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial”, se arată în comunicat.

Procuratura Generală „își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”. Susține Procuratura Generală.

Președintele Maia Sandu a promulgat, vineri, legea care instituie un mecanism de evaluare a activității procurorului general. Sandu a argumentat că astfel va începe construcția unui stat de drept veritabil și ca Procuratura Generală nu va mai fi dependentă de interesele unor grupări criminale. 

Mădălin Necșuțu
03/09/2021Follow us on Telegram

Comentarii