Procuratura Generală se opune regulilor de organizare a Adunării Generale a Procurorilor propuse de reprezentanții PAS

Ilie Gulca
18/08/2021
Procurorul general Alexandr Stoianoglo. Foto: newsmaker.md

Procuratura Generală a respins proiectul de lege referitor la organizarea Adunării Generale a Procurorilor. Reprezentanții Procuraturii Generale susțin că forul respectiv nu poate să aibă loc în condițiile propuse de proiectul de lege elaborat de reprezentanții guvernării. Scopul declarat al autorilor acestui proiect este să introducă reguli transparente și echitabile de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliului Superior al Magistraturii.

„Redacția Articolul 66, alin. (4), din Legea cu privire la Procuratură, propusă în proiect, exclude ab initio posibilitatea formulării propunerilor de modificare și/sau de completare a agendei Adunării Generale a Procurorilor atât înainte de ședință, cât și pe parcursul acesteia după cum acest fapt este reglementat actualmente de Legea nr.3/2016”, se semnalează în avizul Procuraturii Generale.

Autorii avizului remarcă faptul că această omisiune poate determina existența situațiilor în care unele subiecte de interes profesional și instituțional apar după momentul în care a fost elaborat și distribuit corpului de procurori. proiectul agendei Adunării Generale.

„Din cauza caracterului restrictiv al proiectului normei adoptarea căreia se propune, aceste chestiuni nu vor putea fi incluse în agendă și supuse dezbaterilor”, relevă reprezentanții Procuraturii Generale.

Acest proiect de lege are drept scop reintroducerea unor reguli „transparente și echitabile” de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor în urma adoptării Hotărârii Curții Constituționale nr. 17 din 10 iunie 2021 privind neconstituționalitatea Legii nr. 193/2019.

Proiectul de lege a fost promovat inclusiv pentru a facilita alegerile și numirile în Consiliul Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor. 

Autorii susțin că proiectul ține cont de modificările constituționale initiate în decembrie 2020 și de recomandările Comisiei de la Veneția în materia alegerii și numirii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia juridică, numiri și imunități, cu votul majorității membrilor săi, a propus proiectul nr. 180 din 10 august spre examinare și aprobare în prima lectură în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Adunarea Generală a Procurorilor va avea loc la data de 19 noiembrie 2021. Decizia a fost luată marţi de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Totodată, membrii CSP au votat agenda forului şi au desemnat o comisie abilitată cu organizarea. În cadrul Adunării Generale a Procurorilor urmează să fie desemnaţi noii membri ai CSP din rândul acuzatorilor. Potrivit Angelei Motuzoc, preşedinta CSP, mandatele membrilor Consiliului expiră în luna decembrie.

Ilie Gulca
18/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii