Procuratura rusă a cerut ca Fondul de luptă anticorupţie al opozantului rus Aleksei Navalnîi să fie declarat organizație extremisă. Ce spun experții

Cornelia Cozonac
18/04/2021
Captura

Procuratura din Federația Rusă a cerut vineri ca Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) al opozantului rus Aleksei Navalnîi să fie declarat organizație extremistă și, prin urmare, să fie interzis. "Aceste organizații lucrează, sub acoperirea unor sloganuri liberale, la destabilizarea situaţiei sociale şi sociopolitice", se arată întrun comunicat al procuraturii din Moscova, care menționează că a cerut unei judecătorii să califice drept "extremiste" Fondul de luptă împotriva corupţiei şi birourile regionale ale opozantului.

"Obiectivele reale ale activităţii lor vizează crearea condiţiilor pentru a schimba fundamentul ordinii constituţionale, inclusiv utilizarea scenariului unei "revoluţii colorate'", se mai spune în comunicatul procuraturii ruse.   

Fondul de luptă anticorupţie, creat în 2011, a fost deja declarat în 2019 ca fiind organizație non-guvernamentală agent străin, iar în 2020 Navalnîi l-a lichidat ca persoană juridică din cauza unui proces de judecată, dar l-a înregistrat cu o altă denumire și a păstrat ca brând denumirea FBK.  .

Acum procuratura a cerut ca FBK să fie declarată organizație extremistă. Ce urmări presupune această decizie ne explică experta în politici din spațiul ex-sovietic, Angela Grămadă: „FBK nu se va putea reorganiza sub altă denumire, așa cum s-a întâmplat cu alte ONG-uri cu același statut de agent străin, pe teritoriul Rusiei și care se regăsesc în registrul special, administrat de Ministerul Justiției; nu va mai putea să folosească logo, alte simboluri ale Fondului. FBK nu mai mai putea primi sau folosi donații”. „Membrii FBK vor putea fi și ei urmăriți penal și acuzați de organizarea unor acțiuni extremiste, deci va fi introdusă și răspunderea personală, nu doar a organizației; ei nu vor putea să se folosească de servicii bancare și în general de banii de pe conturile proprii. Donațiile către FBK vor putea fi apreciate drept finanțare a activității extremiste. Nu va fi nevoie să existe dovada finanțării unei activități extremiste, ci doar transferul pe contul FBK poate fi apreciat drept o asemenea intenție”.

Mai multe detalii în înregistrarea video de mai jos:   

Amnesty International și alte organizații internaționale pentru drepturile omului spun de mult timp că legislația rusă împotriva extremismului este folosită pentru neutralizarea vocilor incomode puterii. Zeci de mii de activiști pașnici și angajai ai organizațiilor lui Navalnîi „se află în mare pericol”, a declarat Natalia Zviaghina, șefa oficiului de la Moscova al Amnesty International, citată de Radio Europa Liberă.

Fondul de luptă anticorupţie (FBK) al opozantului Aleksei Navalnîi a publicat mai multe anchete despre scheme de corupție admise de ofciali ruși. Ultima investigație de răsunet a fost publicată, în ianuarie anul curent, la două zile după arestarea sa la revenirea din Germania la Moscova. Ancheta, care până acum a acumulat peset 115 milioane de vizualizări pe YouTube, demonstrează corupţia lui Vladimir Putin şi a anturajului său, care l-a „înzestrat” pe preşedintele rus cu un "veritabil palat" în apropiere de oraşul Ghelendjik, pe malul Mării Negre. Potrivit opozantului, 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde de euro la cursul zilei) au fost cheltuite pentru a construi acest complex, a cărui suprafaţă totală ar fi 7.000 de hectare şi care ar fi proprietatea FSB-ului (Serviciul Federal de Securitate rus).

Cornelia Cozonac
18/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii