Procuror, nemulţumit de Legea Procuraturii: "Consiliul Procurorilor nu poate garanta independența procurorilor”

Irina Odobescu
16/09/2021
Foto: newsmaker

Legea Procuraturii nu permite Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să fie un garant al independenței procurorilor odată ce promovarea şi numirea în funcţii se face la propunerea procurorului general. Constatarea aparţine lui Constantin Şuşu, membru al CSM ales din rândul acuzatorilor, şi a fost făcută în contextul lansării Raportului Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) despre numirea și promovarea procurorilor.

„Consiliul Superior al Procurorilor, în procedurie de promovare, nu este investit cu atribuții în măsură ca să-și exercite, cu adevărat, misiunea constituțională de garant al independenței și imparțialității procurorilor. Unele competențe care urmau să revină CSP au fost transferate către alții. CSP propune procurorului general numirea și promovarea procurorilor, dar fără dreptul de a adopta hotărâri cu privire la rezultatele concursurilor. CSP nu deleagă procurorii, nu-i concediază și nu decide ca șefii interimari să ajungă, mai apoi, șefi la procuraturile unde muncesc”, a declarat Constantin Șușu, în cadrul prezentării Raportului CRJM.

Șușu a precizat că CSP-ului i se recomandă să organizeze concursuri o dată la șase luni, dar nu este o obligativitate. În perioada menționată în Raportul CRJM, 77 procurori s-au concediat, iar Șușu spune că era necesar de organizat concursuri mai des pentru a suplinirea funcţiilor vacante. Mai mult, a spus Şuşu, mandatele procurorilor expiră în perioade diferite și nu este posibil ca să fie organizate concursuri doar o dată în jumătate de an

Constantin Șușu a comunicat că transferurile procurorilor de la o procuratură la alta au fost discutate la CSP. Procurorul a confirmat că cele mai multe transferuri au fost solicitate în capitală.

Principalele lacune prezentate în Raportul CRIJM sunt: modul neclar de numire și promovare a procurorilor, lipsa de transparenţă privind funcţiile vacante prin nepublicarea lor de către CSP și organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere cu un singur candidat. 

Irina Odobescu
16/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii