Procurorul care a emis ordonanțele de interceptare a telefoanelor reprezentanților opoziției, propus la funcția de judecător

Mariana Colun
07/07/2020

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus preşedintelui Igor Dodon numirea în funcţia de judecător, pe un termen de cinci ani, a procurorului Sergiu Petrușca, care la 30 ianuarie 2019, a emis 20 de ordonanțe privind interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor reprezentanți ai opoziției, printre care Andrei Năstase, Chiril Moțpan, Dan Perciun, Dinu Plângău și Alexandru Slusari.

O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței CSM din 1 iulie curent. Petrușca a fost admis la concursul pentru suplinirea funcției de magistrat în baza vechimii în muncă. Acesta a fost notat cu 79 de puncte de către membrii Colegiului de Selecție.

Membrii CSM l-au selectat din 69 de candidați și i-au acordat 87,9 puncte, al patrulea cel mai mare punctaj. Sergiu Petrușca va activa la Judecătoria Chișinău după ce Igor Dodon va emite decretul de numire în funcție.

Amintim că la 30 ianuarie 2019, în plină campanie electorală, ofițerul de investigație al Direcției a 5-a a Inspectoratului Național de Investigații, Gheorghe Solomon, a întocmit un raport pe numele procurorului Sergiu Petrușca, în care îl informa că Andrei Năstase și alții 15 reprezentanți ai opoziției ar avea tangență cu membrii unui grup din trei persoane, cetățeni ai Federației Ruse, cercetați penal pentru spionaj și organizarea dezordinilor în masă.

„Bănuiala rezonabilă” a polițistului Solomon se baza pe un dosar intentat în noiembrie 2015 de către procurorul Dumitru Raileanu din Procuratura municipiului Chișinău, în care erau învinuiți cetățenii ruși Ruslan Abdulabekov, Alexander Vahtin și Iaroslav Havrolin. Singura „dovadă” a legăturii dintre opoziție și cei trei cetățeni ruși era că ultimii au încercat să blocheze un monitor și au scandat necenzurat în adresa guvernanților, în timp ce se aflau în apropiere de tabăra protestatarilor din Platforma Demnitate și Adevăr. În baza raportului polițistului Solomon, procurorul Petrușca a emis, la 30 ianuarie 2019, 20 de ordonanțe privind interceptarea convorbirilor telefonice. O parte din cei vizați în ordonanțele semnate de Petrușca erau antrenați în campania electorală.

Precizăm că Sergiu Petrușca activează în prezent în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Excepționale. În 2019, procurorul Petrușca a intrat în posesia unui automobil Toyota Prius, fabricat în 2016, a cărui valoare este de 7.000 de euro. În același an, omul legii și-a procurat și un apartament de 122 de metri pătrați, care l-a costat aproape 800 de mii de lei. Sergiu Petrușca a mai raportat pentru anul trecut și o donație de 2.000 de euro.

Mariana Colun
07/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii