Procurorul general va fi numit de președinte. Dodon vrea concurs repetat pentru desemnarea candidaților

Anticoruptie.md
25/11/2016
sursa foto: CIJM

Parlamentul a votat vineri, 25 noiembrie, în prima și a doua lectură proiectul de lege cu privire la modificarea articolelor din Constituție care se referă la alegerea procurorului general. Astfel, următorul procuror general va fi numit prin decret prezidențial, iar candidatul va fi propus președintelui de Consiliul Superior al Procurorilor. Dacă președintele va respinge candidatura, CSP poate reveni cu același candidat dacă pentru el își vor da votul 2/3 din membrii CSP. Potrivit modificărilor constituționale adoptate cu votul a 84 de deputați, noul procuror general va fi numit pe un mandat de șapte ani, care nu va putea fi reînnoit.

După votarea proiectului, câștigătorul cursei pentru alegerile prezidențiale, Igor Dodon, a susținut un briefing de presă în care a anunțat că va numi în funcția de procuror general o persoană profesionistă, din afara sistemului. „Va fi o persoană care nu e controlată de sistemul corupt care conduce acum Republica Moldova. Voi face tot posibilul pentru ca procurorul general să fie primul pas pentru eliberarea Republicii Moldova din captivitate. Voi insista să fie o persoană competentă și din afara sistemului. Din câte știu eu, toți candidații înscriși acum în concursul pentru funcția de procuror general sunt din sistem. Probabil e nevoie de un concurs nou”, a declarat Dodon. Întrebat cum va proceda dacă CSP va propune repetat un candidat pe care nu îl poate accepta, Igor Dodon a precizat că nimeni nu îl poate obliga pe președinte să semneze un decret.

Deși au susținut modificarea procedurii de alegere a procurorului general, liberal-democrații au criticat dur condițiile în care este făcută reforma Procuraturii. „Acum asistăm la un presupus proces de reformare a procuraturii. Are loc reformarea instituției sub auspiciul unui vechi procuror general. Nu e greu să ne dăm seama cine va fi ales procuror general și pot să vă spun că nu se evidențiază prin capacități. Dragi procurori, vi se fură autonomia pentru următorii șapte ani și voi tăceți mâlc! Proiectul privind reformarea procuraturii a fost promovat anevoios în Parlament. Să nu uităm despre amendamentele apărute peste noapte”, a declarat președintele fracțiunii liberal-democraților, Tudor Deliu.

Potrivit lui, actuala majoritate parlamentară va vota modificările constituționale pentru că avem un președinte de țară aservit guvernării. „Vă asigur, dacă aveam un alt rezultat al alegerilor, procurorul general era ales chiar astăzi, în Parlament”, a mai spus Deliu.

CSP urmează să se întrunească pe 7 decembrie pentru ultima probă în cadrul concursului anunțat pentru alegerea noului procuror general al republicii. La proba de interviu, care va fi transmisă online, vor participa toți cei șase candidați care s-au înscris în concurs. Potrivit președintelui CSP, Mircea Roșioru, aceștia au susținut toate probele de până acum, inclusiv cea de integritate profesională.

Astfel, pentru funcția de șef al Procuraturii Generale vor concura pe 7 decembrie actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, doi dintre adjuncții procurorului general – Iurii Garaba și Igor Serbinov, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, procurorul-șef al Procuraturii mun. Chișinău, Igor Popa și procurorul din Procuratura Ciocana, mun. Chişinău, Ruslan Cașu. Toți acești candidați au fost testați cu poligraful și verificați de către SIS.

Anticoruptie.md
25/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii