Procurorul general vorbește despre integritatea și averea sa, atacând presa: „Ce răspuns să dau la astfel de manipulări?”

Anticoruptie.md
12/12/2016
Eduard Harunjen, procurorul general. Foto: zdg.md

Procurorul general Eduard Harunjen a răspuns apelului public lansat acum câteva zile de către societatea civilă care i-a cerut să explice legalitatea provenienței averilor sale și acțiunile legate de evenimentele tragice din aprilie 2009 în care a fost implicat. Într-un comunicat remis presei, procurorul general critică în termeni duri investigațiile jurnalistice despre averea sa și acuză societatea civilă că nu vrea să se implice în procesul de reformare a Procurturii.

„Referitor la investigaţia apărută în mass-media despre averea mea. Este una absolut neserioasă  şi pe alocuri amuzantă, voi exemplifica prin două momente: au fost publicate imagini cu solarul în care familia mea cultivă  legume şi s-a spus că este o piscină acoperită,  apoi au publicat imaginea şopronului unde  sunt ţinute uneltele pentru grădinărit şi au spus că e baie finlandeză. Ce răspuns să  dau la astfel de manipulări? Cel mult să-i invit pe autori sa «înoate» printre roşii şi castraveţi  sau sa facă baie finlandeza printre furci şi hârleţe. La fel de false şi neserioase au fost şi informaţiile privind suprafaţa casei, modul de dobândire a terenului şi altele. Îngrijorător este însă că astfel de «investigaţii» ajung să devină subiect serios de îngrijorare pentru unii reprezentanţi ai societăţii civile. Răspunsul meu este foarte clar, avem de a face cu un fals evident, iar şi mai grav este faptul că acest fals a fost făcut cu bună ştiinţă de către o instituţie de presă care pretinde că face investigaţii obiective şi independente”, a răspuns Eduard Harunjen.

Cât privește informația despre propunerea de sancţionare disciplinară din 2010, procurorul general precizează că aceasta nu a fost validată. „Am contestat imediat această propunere  pentru că ştiam foarte bine că ea este una prin care se încearcă pedepsirea mea pentru lipsă de receptivitate în alte situaţii, pe care eu le-am considerat ca nefiind în concordanţă cu statutul procurorului şi profesionalismul acestei profesii. Am prezentat atunci transparent toate argumentele”, se justifică Harunjen.

Noul procuror general nu a ezitat să se refere și la reprezentanții societății civile care anterior au criticat  activitatea Procurturii Generale. „Mărturisesc că m-a surprins faptul că niciuna dintre persoanele care critică  atât de activ Procuratura Generala în spaţiul public nu s-a înscris la concurs. Mă refer aici la acele persoane care aveau calitatea profesională să o facă şi întruneau toate condiţiile. Cred că ar fi fost important ca dumneavoastră  să  insistaţi ca aceste persoane să se implice, să participe la concurs, să-şi expună acolo viziunea şi să-şi asume responsabilitatea de a conduce Procuratura Generala. Ar fi adus un mare plus competiţiei şi cred că am fi avut cu toţii de câstigat din acest lucru”, se mai arată în replica procurorului, care se declară surprins şi de faptul că practic nimeni din reprezentanţii societăţii civile nu a dat curs invitaţiei şi nu a participat la concursul pentru ocuparea funcţiilor de membri în cele trei colegii ale procurorilor, evitând astfel oportunitatea de a participa nemijlocit la gestionarea activităţii instituţiei.

„Atunci când am decis să candidez la funcţia de procuror general, am făcut-o conştient că nu există în activitatea mea vulnerabilităţi, pentru că înţelegeam foarte bine ce urmează. În ultimii ani, Procuratura Generala este permanent ţinta unor răfuieli între diferite grupări politice, de business, care uneori, din păcate, sunt promovate şi sprijinite de unele instituţii media şi anumiţi reprezentanţi ai societăţii civile. Mi-am asumat inclusiv aceste riscuri atunci când am decis să candidez. Ceea ce cred că e cu adevărat important acum, este ca toţi cei care îşi doresc cu adevărat o modernizare a Procuraturii Generale să colaboreze şi să contribuie la  îndeplinirea acestui obiectiv, iar aici îi includ şi pe reprezentanţii societăţii civile, și pe jurnalişti”, se mai precizează în răspunsul semnat de Eduard Harunjen.

Mai multe organizații neguvernamentale au semnat pe 9 decembrie un apel public prin care dezaprobă felul în care Eduard Harunjen a fost învestit în funcția de procuror general și solicită șefului statului să facă publică informația cu privire la verificarea integrității acestuia, pusă la dispoziție de Serviciul de Informații și Securitate.

Eduard Harunjen a fost învestit în funcție la nici 24 de ore după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a fost desemnat câștigător în cursa pentru fotoliul de procuror general. 

Anticoruptie.md
12/12/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii