Produsele din carne cu adaos de aditivi alimentari nu vor mai face parte din meniul instituţiilor preşcolare şi şcolare

Julieta Saviţchi
27/04/2016
Foto: CIJM

Produsele din carne, cu adaos de aditivi alimentari, nu vor mai face parte din meniul instituţiilor preşcolare şi şcolare, potrivit unui ordin semnat miercuri, 27 aprilie, de către ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan. Reacţia Ministerului vine inclusiv după ce un grup de părinţi a scris pe Harta Corupţiei a Centrului de Investigaţii Jurnalistice despre calitatea proastă sau termenul expirat al produselor cu care sunt hrăniţi copiii din şcoli şi grădiniţe.

„În contextul majorării, prin ordinul nr.7 din 04.01.2016, a sumei bănești alocate pentru alimentația copiilor, au fost depistate cazuri de sustragere a produselor din cantinele școlare, dar și frecvente cazuri, mediatizate în presă, despre livrarea în instituții a produselor necalitative sau cu termen expirat”, se arăta în sesizare.

Ruxanda Glavan a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că au fost efectuate investigaţii în urma cărora s-a constatat că 75% din copiii care frecventează grădiniţele şi şcolile sunt bolnavi, majoritatea de boli gastro-intestinale. „Meniurile sunt învechite și conțin produse din paste făinoase, carne procesată, precum și zahăr în exces. Îngrijorarea noastră este susținută și de multiplele sesizări din partea părinților, dar și a specialiștilor din domeniu”, a argumentat ministra.

Anterior, după ce problema a fost sesizată pe Harta Corupţiei, şi primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a dispus să fie efectuate verificări. Ulterior, Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău (DGETS) a emis un comunicat de presă în care susţinea că nu există motive de îngrijorare privind alimentaţia copiilor în şcoli şi grădiniţe. „DGETS consideră că nemulțumirile legate de calitatea alimentației în grădinițe sunt nefondate, în condițiile în care s-au respectat, cu strictețe, cerințele actelor normative ce reglementează acest domeniu, în sprijinul acestei afirmații venind și rezultatele anchetelor. La realizarea meniului se ţine cont de meniul aprobat de Centrul de Sănătate Publică, iar cantitatea produselor incluse în acesta este în strictă concordanţă cu cerințele Ministerului Educației”, se menţiona într-un comunicat de presă.

DGETS a invocat desfășurarea mai multor anchete interne la sfârşitul lunii martie, în 25 de grădiniţe din Chişinău. Fiind întrebați ce anume ar schimba în meniul copiilor, 6% dintre părinți au solicitat scoaterea crenvurștilor (deși 4% din aceștia au recunoscut că acasă se consumă acest mezel), 43% au cerut să fie introduse mai multe fructe, 17% au venit cu propuneri de diversificare a meniului (carne de iepure sau curcan, sarmale etc.), în timp ce 34% din cei chestionați au declarat că nu ar schimba nimic. În urma anchetelor interne s-a constat că 67% din respondenți sunt mulțumiți de alimentația copiilor la grădiniță, 30% - variabil,  2% nu sunt satisfăcuți, iar 1% s-a abținut.

Julieta Saviţchi
27/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii