Proiectele privind amnistia fiscală și de capital, retrase din Parlament. Andrian Candu: „Au fost constatate mai multe deficienţe”

Anticoruptie.md
28/02/2017
Foto: CIJM

Cele două proiecte de legi privind amnistia fiscală și liberalizarea capitalului, criticate dur de experți și reprezentanții societății civile, au fost retrase din Legislativ. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, unul dintre autorii inițiativelor, a recunoscut că acestea conțin mai multe deficiențe și că împreună cu ceilalți colegi au depus cereri de retragere a proiectelor de pe agendă, dar fără a preciza dacă legiuitorii vor reveni la subiect.

„Am decis retragerea celor două proiecte legate de liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală. Aşa cum am şi promis atunci când a fost iniţiat proiectul şi votat în lectura I, toată această perioadă am lucrat cu expertiză juridică şi economică, atât cu experţi locali cât şi cu experţi internaţionali. Au fost constate mai multe deficienţe, motiv din care toţi cei cinci deputati care am semnat proiectele de legi, am depus cererea de retragere. Astăzi deja proiectele sunt retrase din Parlament”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook. 

Proiectele de legi care prevăd „liberalizarea capitalului și stimularea fiscală” au fost înregistrate în Parlament la începutul lunii decembrie 2016, iar la 16 decembrie au fost adoptate în prima lectură, în pofida protestelor societății civile. Inițiativele semnate de deputații Andrian Candu, Sergiu Sârbu, Igor Vremea, Roman Boțan și Corneliu Padnevici presupun exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile, în schimbul declarării acestora până la 15 aprilie 2017 şi plăţii, în favoarea statului, a 2% din valoarea averii nedeclarate. 

Mai mulți experți au bătut alarma motivând că prin această intenție, în realitate, se va da undă verde corupției și și se vrea sfidarea reformelor în domeniul luptei contra corupției. Totodată, 29 de organizații nonguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, au semnat un apel public în care argumentează că adoptarea legilor privind liberalizarea capitalului şi stimularea financiară subminează eforturile anticorupţie şi descurajează contribuabilii şi funcţionarii oneşti, întrucât actele legalizează ilegalităţi şi compromit eforturile de combatere a corupţiei şi de edificare a unui stat de drept în Republica Moldova. Proiectele mai introduc interdicţia de sancţionare a funcţionarilor publici pentru nedeclararea acestor averi.

De asemenea, patru organizații neguvernamentale din România i-au cerut președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș, lui Liviu Dragnea, președintelui PSD, partid cu majoritate parlamentară după alegeri, și lui Nicușor Dan, liderul USR, formațiune aflată în opoziție, să suspende finanțarea pentru Republica Moldova dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta așa-numita lege pentru „liberalizarea capitalului și stimularea fiscală”.

Anticoruptie.md
28/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii