Proiectul de lege privind modificarea Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc a fost aprobat de Guvern

Anticoruptie.md
30/09/2020

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un nou proiect de lege de revizuire a Constituției privind reorganizarea sistemului judecătoresc, după ce proiectul precedent a fost avizat negativ de Curtea Constituțională.

Noul proiect prevede excluderea termenului de cinci ani la numirea judecătorilor. În același timp, în Constituție ar urma să fie introdusă și prevederea conform căreia președintele țării poate refuza o singură dată candidatura înaintată de CSM. Proiectul mai prevede că CSM ar urma să aibă 12 membri, numiți pentru șase ani, care pot deține doar un mandat.

După publicarea în Monitorul Oficial, proiectul va fi transmis Înaltei Curți pentru avizare.

La 22 septembrie, ​Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa Guvernului de revizuire a Constituției privind reorganizarea sistemului judecătoresc. Cancelaria Guvernului a solicitat avizul Curții Constituționale, condiție necesară pentru a putea transmite proiectul în Parlament.

„Curtea a notat că proiectul de lege constituţională pentru modificarea și completarea Constituției nu respectă condițiile de revizuire a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului. Acest aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în decizia CC.

Președinta instanței, Domnica Manole, a explicat în cadrul unui briefing că Guvernul este în drept să solicite un alt aviz, cu condiția că se va ține cont de observațiile Curții Constituționale.

Anticoruptie.md
30/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii