Promo-LEX: CEC să manifeste un caracter proactiv în organizarea alegerilor

Ilie Gulca
29/04/2021

Asociația Promo-LEX face apel către Comisia Electorală Centrală (CEC) să manifeste un caracter proactiv în realizarea atribuțiilor sale legale privind pregătirea și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Demersul organizației neguvernamentale vine după ce șeful statului, Maia Sandu, a emis decretul privind dizolvarea Parlamentului și organizarea scrutinului pe 11 iulie. 

În acest sens, organizația neguvernamentală îndeamnă autoritatea electorală în regim de urgență:

să estimeze realist cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. În cazul în care aceste cheltuieli sunt deja calculate, este important ca ele să fie făcute publice de către CEC și înaintate pentru informare și aprobare Parlamentului, Guvernului și Președintelui Republicii Moldova, urgentând în acest fel procesul decizional aferent organizării alegerilor anticipate;

să amplifice eforturile de informare activă privind necesitatea și importanța înregistrării prealabile, care este unul dintre criteriile importante ce va sta la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii Republicii Moldova care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stângă Nistrului (Transnistria). Alegătorii se pot înregistra prealabil, pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Prin urmare, în condițiile unui scrutin parlamentar anticipat, importanța unei campanii de informare efectuată la timp poate fi decisivă pentru asigurarea accesului la vot pentru aceste categorii de alegători;

să propună un plan de acțiuni și să formuleze demersurile relevante la adresa Guvernului și a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) privind vaccinarea în regim de prioritate a funcționarilor și/sau potențialilor funcționari electorali și a persoanelor autorizate să asiste la operațiile electorale. 

Circumstanța care justifică dizolvarea Parlamentului, conform avizului Curții Constituționale din 15 aprilie 2021, este imposibilitatea formării Guvernului.

Ilie Gulca
29/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii