Promo-LEX: Mai puține incidente decât în timpul alegerilor prezidențiale

Ilie Gulca
12/07/2021

Misiunea de Observare a Asociației Promo-LEX a înregistrat 459 de incidente. Comparativ cu scrutinul prezidențial din toamna anului 2020, potrivit estimărilor asociației neguvernamentale, numărul incidentelor din ziua alegerilor parlamentare a fost în scădere nesemnificativă.

„Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea în general a fost organizată eficient. În același timp, procesul de filmare a operațiunilor electorale a fost discontinuu în unele secții de votare. Sistemul informaţional automatizat de stat "Alegeri" a avut disfuncționalități sporadice. De asemenea, observatorii au raportat cazuri particulare de agitație electorală”, se menționează într-un comunicat al asociației.

Suspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor, precizează sursa citată, au caracterizat în special procesul electoral desfășurat în contextul participării la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană.

Secretul votului a fost afectat de incidența sporită a numărului de cazuri de fotografiere a opțiunii de vot a alegătorilor. Procesul de observare a cunoscut situații izolate de intimidare a observatorilor Promo-LEX de către unii funcționari electorali. Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă și calmă.

Rezultatele numărării rapide a voturilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, realizată de către MO Promo-LEX în baza proceselor-verbale colectate din 600 de secții de votare cuprinse în eșantion, au confirmat rezultatele preliminare stabilite de CEC, încadrându-se în marja de eroare de +-1.6%  a eșantionului.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, PAS a acumulat 52,74% din voturi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 27,22% și Partidul Șor –5,75%.

Ilie Gulca
12/07/2021Become a Patron!

Comentarii