Promo-LEX: Mai puține incidente decât în timpul alegerilor prezidențiale

Ilie Gulca
12/07/2021

Misiunea de Observare a Asociației Promo-LEX a înregistrat 459 de incidente. Comparativ cu scrutinul prezidențial din toamna anului 2020, potrivit estimărilor asociației neguvernamentale, numărul incidentelor din ziua alegerilor parlamentare a fost în scădere nesemnificativă.

„Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea în general a fost organizată eficient. În același timp, procesul de filmare a operațiunilor electorale a fost discontinuu în unele secții de votare. Sistemul informaţional automatizat de stat "Alegeri" a avut disfuncționalități sporadice. De asemenea, observatorii au raportat cazuri particulare de agitație electorală”, se menționează într-un comunicat al asociației.

Suspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor, precizează sursa citată, au caracterizat în special procesul electoral desfășurat în contextul participării la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană.

Secretul votului a fost afectat de incidența sporită a numărului de cazuri de fotografiere a opțiunii de vot a alegătorilor. Procesul de observare a cunoscut situații izolate de intimidare a observatorilor Promo-LEX de către unii funcționari electorali. Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă și calmă.

Rezultatele numărării rapide a voturilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, realizată de către MO Promo-LEX în baza proceselor-verbale colectate din 600 de secții de votare cuprinse în eșantion, au confirmat rezultatele preliminare stabilite de CEC, încadrându-se în marja de eroare de +-1.6%  a eșantionului.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, PAS a acumulat 52,74% din voturi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 27,22% și Partidul Șor –5,75%.

Ilie Gulca
12/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii