Promo-LEX: Numărul înregistrărilor prealabile pentru prezidențiale a crescut de 11 ori în Rusia

Anticoruptie.md
17/09/2020

Asociația Promo-LEX a publicat, joi, un raport cantitativ despre alegerile prezidențiale din noiembrie, semnalând numărul mare al cetățenilor moldoveni care care s-au înregistrat prealabil pentru acest scrutin să voteze în Rusia.

Autorii consemnează că în Rusia există o creștere de 11 ori mai mare comparativ cu alegerile parlamentare din februarie 2019 și că cifra celor înscriși pentru prezidențiale a ajuns la 6.202 persoane.

„Dacă în 2019 au fost efectuate 24.125 de înregistrări prealabile, pe parcursul anului 2020, pentru scrutinul prezidențial au fost efectuate 35.910 înregistrări noi. Cifra totală în momentul finalizării procedurii era de 60.035 de înregistrări. Cele mai multe solicitări de înregistrare prealabilă, pe parcursul anului 2020, au fost pentru a vota în Italia – 12.067, Marea Britanie – 9.478, Germania – 6.423 și Federația Rusă – 6.202”, se arată în raportul Promo-LEX.

De asemenea, Promo-Lex a constatat o activitate sporită de înregistrare în prealabil a cetățenilor moldoveni diaspora și din regiunea transnistreană.

„La 16 septembrie 2020, s-a finalizat înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru votarea în secțiile deschise peste hotare și în regiunea transnistreană. Comparativ cu alegerile parlamentare din 2019, constatăm un activism mai sporit al cetățenilor Republicii Moldova care au declarat că în ziua alegerilor se vor afla peste hotare”, se arată în documentul citat.

Promo-LEX mai precizează că, la 11 septembrie 2020, cu cinci zile până la expirarea termenului prevăzut pentru înregistrarea prealabilă, CEC, în lipsa consultărilor publice, a expediat propunerile privind organizarea a 202 secții de votare peste hotare la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin cinci cazuri ce pot fi calificate drept cadouri cu tentă electorală.

„Dintre acestea, în două cazuri este vizat PPDA, în două cazuri – candidatul desemnat Igor Dodon și într-un caz – PSRM. În plus, au fost raportate cel puțin opt cazuri considerate a fi asumarea meritelor pentru activități efectuate pe bani publici. Dintre acestea, în patru cazuri este vorba de PSRM, iar în celelalte patru – de PPȘ”, mai precizează organizație.

Anticoruptie.md
17/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii