Promo-LEX: Organizarea procesului de votare în stânga Nistrului pentru parlamentarele din Rusia sfidează dreptul internaţional

Anticoruptie.md
20/09/2021
Foto: realitatea.net

Experţii organizaţiei obşteşti Promo-LEX susţin că alegerile pentru Duma de Stat a Federației Ruse, organizate în regiunea din stânga Nistrului în perioada 17 – 19 septembrie 2021, au avut loc cu „încălcarea drepturilor omului și al dreptului internațional”. Autoritățile ruse au deschis în regiunea din stânga Nistrului 27 de secții de vot, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de secții deschise până în prezent în această regiune.  

„Ca și în scrutinele precedente, organizate de Federația Rusă în regiunea transnistreană, deschiderea secțiilor nu a fost coordonată cu autoritățile constituționale de la Chişinău, fapt ce reprezintă o sfidare a Acordurilor bilaterale încheiate cu Republica Moldova. Constatăm, totodată, că și reacția autorităților constituționale a fost una întârziată și echivocă cu privire la rezultatele acestui plebiscit organizat de către autoritățile ruse în comun cu administrația nerecunoscută a regiunii”, scrie în comunicatul emis de Promo-LEX. 

Promo-LEX mai susţine că, în pofida negării totale a controlului asupra administrației secesioniste, autoritățile ruse reușesc să realizeze o colaborare cu administrația respectivă din perspectiva politicilor, în timp ce nu doresc să soluționeze problemele grave ale drepturilor omului în regiune.

Controlul politic absolut asupra proceselor ce au loc în regiunea transnistreană a fost considerat un element important al asumării responsabilității pentru încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă. Astfel, pe lângă controlul politic asupra proceselor ce au loc în regiunea transnistreană, controlul economic și militar constituie cele trei elemente determinante pentru menținerea concluziei că Rusia realizează jurisdicția de facto asupra regiunii, susţin experţii Promo-LEX.

Promo-LEX recomandă Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova să convoace, în baza  procedurilor diplomatice, ambasadorul Federației Ruse și să solicite explicații pe marginea organizării scrutinului electoral în regiunea transnistreană.

Anticoruptie.md
20/09/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii