Promo-LEX// Parlamentarii s-au îndepărtat de respectarea transparenței decizionale

Anticoruptie.md
07/06/2024
promolex.md

Legislativul nu a asigurat respectarea transparenței decizionale pentru toate proiectele de acte normative votate în cadrul ședinței de joi, 6 iunie. Este concluzia experților Promo-LEX care au evidențiat faptul că unele acte aferente proiectelor examinate sunt publicate pe pagina web fie în ziua ședinței, fie în timpul examinării sau chiar ulterior votării.

Cinci proiecte examinate în cadrul ședinței plenare din 6 iunie au fost dezbătute în lipsa actelor adiționale (rapoartele comisiilor permanente și un coraport), aceasta fiind „o practică lacunară care afectează semnificativ transparența decizională a legislativului”, susțin experții Promo-LEX.

Promo-LEX evidențiază și reprezentativitatea disproporțională marcată de modificările făcute în unele comisii parlamentare permanente. În Comisia drepturile omului și relații interetnice numărul membrilor a fost majorat de la șase, la șapte, fiind inclus un deputat independent. În cazul Comisiei juridice, numiri și imunități componența numerică a fost redusă de la 11 la 10, însă componența nominală este formată din șapte membri din partea majorității parlamentare și doi din partea opoziției.

Deși, potrivit Regulamentului Parlamentului, componența nominală a comisiilor permanente se stabilește în baza reprezentării proporționale a fracțiunilor parlamentare, iar membrii acestora sunt numiți de legislativ, cu votul majorității deputaților aleși, iar anterior „Promo-LEX a recomandat să fie făcute unele ajustări, pentru a asigura o reprezentare echitabilă a opoziției”, recomandările nu au fost aplicate. 

Experții au evidențiat și faptul că niciuna dintre solicitările opoziției parlamentare nu au fost acceptate. Într-un final din totalul celor 22 de proiecte incluse în ordinea de zi, doar șapte au fost votate. 

Următoarea convocare a plenului Parlamentului este programată pentru data de 13 iunie.

Anticoruptie.md
07/06/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii