Proprietarii complexului hotelier din „Valea Trandafirilor” vor să revină la cârma afacerii

Anticoruptie.md
20/09/2018
Anticoruptie.md

Cuplul milionar Andrei și Lada Gargalâc, proprietarii complexului hotelier „Royal Park” din parcul „Valea Trandafirilor”, insistă în instanță să le fie anulată pedeapsa care i-a privat de dreptul de a-și gestiona afacerea pe un termen de trei ani. Curtea de Apel Chișinău a pus pe rol contestația businessmenilor. Centrul de Investigații Jurnalistice a documentat într-o anchetă video cazul Royal Park și modul în care a fost construit complexul hotelier într-o zonă verde din Chișinău. După difuzarea documentarului, procurorii au pornit o anchetă penală. 

Cei doi inculpați și-au recunoscut vina, au recuperat suma de 6,6 milioane de lei, echivalentul prejudiciului adus bugetului public prin neachitarea impozitelor, au achitat pentru amenzile și cheltuielile în valoare de 37 de mii de lei, invocate de procurori în cadrul urmăririi penale, însă nu sunt de accord cu pedeapsa complementară.

„Royal Park este un hotel de cinci stele, reprezintă imaginea țării pentru vizitatorii străini. Noi am muncit pentru a atinge acest nivel, cunoaștem subtilitățile afacerii, care va avea de suferit dacă vor fi schimbați administratorii”, a argumentat în instanță Lada Gargalâc. 

Andrei Gargalâc, despre care se spune că este amicul autorității criminale Grigore Caramalac, alias Bulgarul, a fost condamnat de către Judecătoria Chișinău, în aprilie 2018, la trei ani cu suspendare pentru evaziune fiscală. Omul de afaceri s-a aflat în arest preventiv jumătate de an și a fost eliberat în sala de judecată.

Totodată, soția milionarului, Lada Gargalâc, și contabila întreprinderilor celor doi soți, Aliona Sturzu, au fost sancționate cu amenzi penale. Dosarul a fost examinat prin procedură simplificată, deoarece învinuiții și-au recunoscut vina, iar prejudiciul a fost recuperat în faza urmăririi penale.

Deși instanța i-a privat pe soții Gargalâc de dreptul de a gestiona întreprinderi și societăți comerciale pentru o anumită perioadă, potrivit unor surse, Andrei Gargalâc a fost văzut la locul de muncă.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie 2013–octombrie 2017, Gargalâc împreună cu soția sa, directoare la firmele familiei, și contabilul-șef s-au eschivat de la achitarea impozitelor şi taxelor. Controlând hotelul de cinci stele „Royal Park” și alți agenți economici din Chișinău, aceștia au inclus în documente contabile, fiscale şi financiare date greșite despre venituri şi cheltuieli. Prin aceste acțiuni, suspecții au prejudiciat bugetul public cu 6,6 milioane de lei.

Deși Andrei Gargalâc recunoaşte că este proprietarul hotelului „Royal Park”, proprietar oficial al hotelului este ÎCS „Club Royal Park Company” SRL, fondată de către două firme off-shore din Cipru, „Kyriant Trading Limited” şi „Lithovia Trading” LTD. În calitate de administrator al ÎCS „Club Royal Park Company” SRL a figurat Lada Gargalâc.

Andrei Gargalâc a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice privind construcţiile din parcurile din Capitală. În locul unei foste clădiri din Parcul „Valea Trandafirilor” urma să fie ridicat un centru de agrement, doar că firma gestionată de omul de afaceri, cea care s-a angajat să realizeze proiectul – „Club Royal Park” – a construit pe terenul pe care îl are în arendă până în 2025 un complex hotelier cu nouă niveluri. 

Povestea acestui hotel a început acum zece ani, când compania „Club Royal Park” a cumpărat o clădire veche şi avariată situată în preajma parcului. După ce a demolat vechea clădire, în parc a apărut primul imobil al complexului hotelier, unul cu trei etaje.

Peste câţiva ani, sub pretextul definitivării construcției, firma a solicitat Consiliului municipal Chişinău să-i dea în arendă 21 de ari din preajmă, pe un termen de 15 ani. Aleşii locali au dat curs solicitării firmei care are în calitate de fondatori două companii off-shore.

Andrei Gargalâc a fost asistat anterior de controversatul avocat Valerian Mânzat, condamnat în 2017 la nouă ani de închisoare pentru escrocherie. Cei doi au fost surprinși de mai multe ori în compania deputatului PDM, Sergiu Sârbu.

Anticoruptie.md
20/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii