Protest al Blocului ACUM împotriva scumpirilor recente, întrerupt de contramanifestanți cu lozinci obscene

Crina Dumitriu
23/05/2019
Radio Europa Liberă

Blocul parlamentar ACUM, format din Platforma DA și Partidul  Acțiune și Solidaritate, a protestat, joi, în apropierea Casei Guvernului față de recentele scumpiri a  carburanților  și  a cartofilor. Protestatarii au denunțat ”incompetența autorităților, care ar servi  doar intereselor comerciale și politice ale Partidului Democrat”.  Protestul a fost întrerupt de un grup de antiprotestatari care purtau placate cu imagini obscene și scandau lozinci insultătoare la adresa liderilor ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. Cele două tabere au fost despărțite de un cordon de polițiști. 

”Majorarea substanțială a prețurilor la benzină și motorină, operată acum câteva zile, trezește suspiciuni de înțelegeri de cartel între importatorii de carburanți. Deși ANRE a aprobat anul acesta o nouă metodologie de calcul care le permite companiilor să stabilească singure prețurile la produse petroliere, acestea au decis, în mod misterios, să majoreze prețurile în aceeași zi și să seteze practic același preț – acțiuni care ar trebui în mod normal penalizate de autorități. De asemenea, amintim că importatorii de carburanți din Republica Moldova se bucură de practic cele mai mari marje comerciale din Europa. Mai mult decât atât, în ultimul an, PD a forțat importatorii de carburanți să înghețe prețurile la carburanți pentru a nu influența scorul electoral al acestuia, ceea a contribuit și va contribui în continuare la majorări bruște”, se arată într-un comunicat al Blocului ACUM, difuzat presei.

Aceste probleme arată clar că Ministerul Economiei și Infrastructurii, ANRE, Consiliul Concurenței și justiția din Republica Moldova nu își fac treaba și servesc doar intereselor comerciale și politice ale Partidului Democrat, au declarat liderii ACUM.

Blocul ACUM se arată îngrijorat de majorarea dramatică a prețului la cartofi, care a crescut de peste 4 ori față de 2018. ”Aceste creșteri au loc pe fundalul scăderii semnificative a producției locale de cartofi, reducerii de două ori a suprafeței plantate cu cartofi și a rentabilității reduse a producției locale. În rezultat, cresc vertiginos importurile din alte țări. Un guvern responsabil ar lua măsuri urgente pentru a susține producția locală și pentru a crește rentabilitatea planațiilor de cartofi, în vederea prevenirii majorării semnificative a prețurilor la unul dintre produsele care constituie o parte importantă a consumului pentru oamenii cu venituri mici”, se menționeză în comunicatul ACUM.

Protestul are loc pe fonul unei crize politice profunde la Chișinău, creată de incapacitatea partidelro ajunse în Parlament la scrutinul din 24 februarie, să se întrunească pentru a alege organele de conducere ale Legislativului. Fracțiunile blocului ACUM au încercat fără succes să convingă deputați socialiști să sprijine un pachet de legi „antioligarhice” cu scopul înlăturării de la putere a Partidului Democrat, care controlează majoritatea instituțiilor publice.

Crina Dumitriu
23/05/2019

Comentarii