Protest al Mișcării Naționale ACUM în fața Legislativului. Candu: „Alegerile rămân invalidate”

Anticoruptie.md
19/07/2018
Foto: privesc.eu

Mișcarea Națională ACUM a organizat joi, 19 iulie, o acțiune de protest în fața Parlamentului, prin care a cerut deputaților să îndeplinească revendicările rezoluției adoptate la 1 iulie, dar și cerințele incluse în rezoluția adoptată de Parlamentul European. Oamenii au înconjurat clădirea Legislativului, iar protestatarii de la Occupy Guguță au măturat simbolic scările Parlamentului.

Manifestanții au scandat „Hoții”, „Jos hunta”, „Jos mafia” și „Năstase e primar”.

„Obiectivul nostru este de a determina guvernarea să execute hotărârile populare din 1 iulie și Rezoluția Parlamentului European cu privire la validarea mandatului de primar, anularea votului mixt, recuperarea miliardului și anchetare judecătorilor care au invalidat alegerile”, a menționat Andrei Năstase.

Fiecare cetățean este sau în curând va fi afectat de dictatura hoților. Noi trebuie să fim mai mulți, pentru că ei folosesc instituțiile împotriva noastră, ei folosesc banii pe care i-au furat de la noi împotriva noastră. E important să demonstrăm unitate în aceste momente”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu.

„Am venit să cerem executarea celor două rezoluții, nimic mai mult. În primul rând să anuleze votul mixt, pentru că ăsta a fost primul îndemn încă înainte de invalidarea alegerilor. Nefiind respectate recomandările Comisie de la Veneția, regimul s-a extins. E în competența Parlamentului să anuleze votul mixt și să revină la normalitate”, a declarat Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, nu a ieșit să discute cu protestatarii, dar a declarat, după ședința Legislativului, că sistemul electoral mixt nu va fi anulat, iar protestele sunt o pierdere de timp. Totodată, acesta a dat de înțeles că alegerile din Chișinău rămân nevalidate.

„Trebuie să înţeleagă absolut toţi cetăţenii, inclusiv cei care sunt astăzi la protest că sistemul mixt nu va fi anulat şi că următoarele alegeri se vor desfăşura în baza sistemului mixt. Să se pregătească pentru sistemul mixt, să-şi identifice candidaţi în circumscripţii, să intre în competiţie politică privind electorala şi mai puţin cu pierderea timpului, chiar dacă e democratic, legat de protest”, a spus Candu.

Anticoruptie.md
19/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii