Protest cu clinchet de cătușe, la Parlament. Mulțimea a cerut: „Miliardul, NU uninominalul!””

Anticoruptie.md
14/05/2017
captură privesc.eu

Circa o mie de persoane, potrivit poliției, și peste trei mii de persoane, potrivit organizatorilor, au protestat astăzi în fața Parlamentului împotriva schimbării sistemului electoral, inițiativă promovată intens de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Oamenii au cerut guvernării să își concentreze atenția și eforturile pe întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar,  nu pe probleme false cum ar fi sistemul de vot. Pentru ca mesajul lor să se memorizeze mai bine, manifestanții și-au scuturat cheile, imitând astfel sunetul provocat de cătușe.

La protestul organizat astăzi de reprezentanții societății civile s-au alăturat și partidele din opoziție. În pofida ploii, în stradă au ieșit peste o mie de persoane. Oamenii au purtat pancarte cu mesaje împotriva guvernării și a sistemului de vot uninominal, propus de Partidul Democrat. De asemenea, mulțimea a scandat „Nu ne furaţi viitorul!”, „Ruşine!”, „Miliardul, NU uninominalul!”, „Retragerea!”.

Potrivit organizatorilor, numărul celor prezenți ar fi putut fi și mai mare dacă autoritățile nu ar fi încercat să blocheze transportul din sate spre Chișinău. Amintim că, în această dimineață, Calea Ferată a Moldovei a anunțat despre sistarea tuturor curselor interne de tren din cauza ploii puternice de noaptea trecută. De asemenea, mai mulți șoferi de microbuze s-au plâns că au fost opriți astăzi de mai multe ori de polițiști și au fost amendați.

 „Noi trebuie să demonstrăm, dar nu din fața televizorului, că nu suntem indiferenți atunci când ni se fură democrația. Trebuie să ne consolidăm împotriva oligarhiei”, a rostit, de la tribuna improvizată din fața Parlamentului, Lilia Carasciuc, director executiv al Transparency Internațional Moldova.

„Parlamentul trebuie să cedeze, în caz contrar, vom ieşi din nou la protest. Nu putem permite ca doar PD şi PSRM să ajungă în Parlament”, a declarat Arcadie Barbăroşie,  director executiv al Institutului de Politici Publice, tot el unul dintre organizatorii protestului.

Dumitru Alaiba, un alt membru al grupului de inițiativă pentru organizarea protestului, a precizat că guvernarea se teme foarte multe de mulțime și de proteste și de aceea a recurs la tot felul de mijloace pentru a împiedica oamenii să iasă în stradă.

 „Noi nu ieşim în stradă de plăcere, dar am epuizat toate căile de discuţie cu autorităţile care ne-au ignorat. Noi vrem să fie îndreptate lucrurile şi să fie retrase ambele proiecte. Ei se tem de sunetul cătușelor. Ei vor auzi acest sunet al cătușilor și știu bine asta. Sistemul pe care îl vor este prost, mai ales că avem un stat corupt”, a punctat Alaiba.

La îndemnul activistului, participanții la protest și-au scos cheile din buzunare și le-au fluturat pentru a imita sunetul provocat de cătușe.

Organizatorii protestului au anunțat că următoarea acțiune publică va avea loc pe 28 mai. Până atunci, societatea civilă i-a dat timp guvernării pentru a se conforma solicitărilor mulțimii. În acest timp însă activiștii civici vor merge în sate pentru a convinge oamenii cât de periculoase sunt iniţiativele privind votul uninominal.

 

 

Anticoruptie.md
14/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii