Protest la Orhei: Locuitori ai orașului și deputați din Partidul Șor se împotrivesc deciziei CNESP de a închide OrheiLand-ul

Iuliana Luncas
28/06/2020
partidulsor.md

Zeci de locuitori din Orhei au protestat duminică împotriva deciziei Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) de a sista activitatea zonelor de agrement și a parcurilor de distracție. Protestul a luat amploare după ce poliţiştii au blocat intrare în OrheiLand. Printre protestatari au fost deputații Marina Tauber și Igor Himici, precum și reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu primarul de Orhei, Pavel Verejanu. 

Deputata Marina Tauber s-a arătat nedumerită de acțiunile polițiștilor, argumentând că documentul prezentat de aceștia nu ar fi valabil, deoarece decizia CNESP nu a fost publicată în Monitorul Oficial și, respectiv, nu a intrat încă în vigoare. Tauber le-a spus oamenilor legii să prezinte dovezi că ceștia nu sunt infectați cu coronavirusul de tip nou. „Veniți aici cu documentul oficial și testul negativ la Covid-19. Arătați societății că nu sunteți infectați. Noi nu o să vă permitem să intrați în OrheiLand și să infectați copiii și orheienii noștri”, a spus deputata Tauber. 

Edilul de Orhei, Pavel Verejanu, a îndemnat oamenii legii care îngrădeau accesul în OrheiLand „să lupte cu hoții și să lase copiii și orheienii să se odihnească”. Din cauza protestului, polițiștii s-au retrat de la fața locului.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis sâmbătă, 27 iunie, să interzică activitatea zonelor de agrement incluse în codul CAEM 93.21 – Bâlciuri şi parcuri de distracţii, în legătură cu starea epidemiologică cauzată de Covid-19. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

Parcul de disctracții Orhei-land a fost construit pe timpul când Ilan Șor era primar al orașului Orhei.

Ilan Șor, deputat în Parlamentul R.Moldova, este condamnat penal în dosarul Furtul Miliardului. Deputtaului i s-a retras imunitatea parlamentara ca să poată fi cercetat penal, el însă a fugit din Republica Moldova. Și deputata Marina Tauber este cercetată penal, ea fiind vizată în ambele rapoarte efectuate de compania americană Kroll pe marginea furtului bancar din trei bănci devalizate.     

Iuliana Luncas
28/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii