Foto // Protest la Parlament. Manifestanții cer publicarea raportului Kroll 2 și sancțiuni „europene” pentru Plahotniuc și Dodon

Anticoruptie.md
17/09/2017
Sursa: Facebook/Dinu Plîngău

Câteva mii de persoane au participat duminică, 17 septembrie, la o acțiune de protest împotriva corupției și a deciziei guvernării de introducere a sistemului electoral mixt, organizat de Consiliul Marii Adunări Naționale. Manifestanții s-au adunat în fața Parlamentului și au scandat lozinci împotriva guvernării: „Să vă fie frică, țara se ridică”, „Noi nu cedăm”, „Vrem țara înapoi” etc. În cadrul mitingului a fost adoptată o rezoluție a protestului care urmează să fie depusă la sediul Misiunii diplomatice a UE în Republica Moldova. Protestatarii cer anularea legii privind sistemul electoral mixt, demonopolizarea pieței mediatice, publicarea celui de-al doilea raport Kroll, dar și stabilirea unor sancțiuni din partea instituțiilor și țărilor europene în privința lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon.

Mai mulți dintre participanții la protest care au luat cuvântul la microfon s-au plâns de gradul înalt de corupție în care a ajuns Republica Moldova din cauza actualei guvernări. La protest au participat și liderii opoziției parlamentare și extraparlamentare: Partidul Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat.

Maia Sandu a vorbit mulțimii de la protest despre modul în care a fost uzurpată puterea în stat de către Partidul Democrat. „Planurile celor de la guvernare nu se opresc însă aici. Ei au făcut un târg și au decis cum să împartă puterea la următoarele alegeri parlamentare, iată de ce au schimbat sistemul electoral. Guvernarea lor pentru noi e sărăcie, migraţie, deznădejde. Astăzi, toate deciziile se iau la GBC, iar instituțiile de stat au fost subordonate. Acest partid, care îşi zice european, a ignorat toate recomandările partenerilor europeni şi a schimbat sistemul electoral pentru a se menţine la putere. Igor Dodon, care în alegeri a promis să lupte împotriva oligarhiei,  acum pe faţă promovează interesele Kremlinului şi face jocurile lui Plahotniuc”, a declarat președinta PAS.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, s-a referit mai mult la modul în care este manipulată opinia publică prin intermediul posturilor de televiziune controlate de Vlad Plahotniuc. „Există multă lume dezinformată. Trăim într-un mediu nociv. Minciuna domneşte. Au făcut din țara noastră o enclavă a sărăciei, a corupţiei, o zonă gri în care ei huzuresc”, a rostit Năstase, îndemnând participanții la protest să disemineze ei adevărul, pentru a combate minciunile de la TV.

După protestul din fața Parlamentului, manifestanții s-au îndreptat spre sediul postului public de televiziune, pentru a cere să fie reflectate obiectiv realitățile și să îi fie oferiți timpi de antenă și opoziției. 

Imagini de la protestul din faţa televiziunii publice

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM
Anticoruptie.md
17/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii