Protest la Procuratura Generală // Cetățeni revoltați față de inacțiunile procurorilor la abuzurile comise de conducerea raionului Rezina

Tudor Iașcenco
04/06/2020

Câteva zeci de persoane au protestat joi în faţa Procuraturii Generale. Protestatarii erau din orașul Rezina și își exprimau nemulțumirea față de inacțiunile procurorilor la abuzurile şi fărădelegile comise în ultimii ani de către demnitari şi funcţionari din administraţia raionului Rezina, la care Procuratura Rezina, chiar şi după mai multe plângeri, interpelări din partea unor agenţi economici şi cetăţeni, nu a reacţionat.

Bannerele purtate de protestatari cu inscripţiile „Cerem demisia procurorilor corupţi de la Rezina”; „Complexul sportiv – obiect de spălare a 105 milioane de lei din banii publici”; „Din fotoliul de deputat Graur la puşcărie va zbura”; „Cum ÎM SCL Rezina a devenit pentru băieţii şmecheri o fabrică de făcut bani”; „Havuz de 642 de mii de lei ce au umplut buzunarele demnitarilor” exprimau elocvent motivele care i-au adus pe rezineni în faţa Procuraturii Generale, motive expuse şi într-o petiţie adresată procurorului general.

Autorii acesteia menţionează: „Suntem în așteptare cu mare speranță că zecile de adresări către Procuratura Generală din ultimii cinci ani vor fi examinate în mod obiectiv și autorii faptelor descrise vor fi trași la răspundere… Ne referim la faptele comise de către fosta președintă a raionului Rezina, Eleonora Graur, actualmente deputată în Parlamentul RM. Am solicitat să luați atitudine față de colaboratorii Procuraturii raionale Rezina, care au fabricat dosare la comandă, au sancţionat percheziții ilegale, au băgat persoane în Penitenciarul nr. 17 numai pentru că nu erau de acord cu modalitățile de administrare practicate de președinta Graur. Dar fără niciun rezultat. Suntem indignați de acțiunile şi inacțiunile procurorilor în examinarea cazului privind defrișarea ilicită a livezii de nucari a cetăţeanului Ion Duca, dosar care se tergiversează mai bine de trei ani și jumătate.

Insistăm asupra investigării cazurilor de hărţuială şi intimidare a agenţilor economici şi cetăţenilor din partea poliţiștilor din raion sub conducerea fostului inspector-şef Igor Botea, care imediat după fuga ruşinoasă a lui Vlad Plahotniuc din țară, a demisionat din funcție, luându-şi cu sine din cabinetul de serviciu o parte din mobilă, televizorul, aparatul de aer condiţionat şi alte bunuri, proprietate a inspectoratului.

Toată republica şi nu numai a rămas şocată când poliția din Rezina, în mai 2018, şi-a permis, pentru prima dată în istoria Moldovei, să sechestreze, fără niciun motiv, tirajul ziarului regional CUVÂNTUL pentru că a publicat mai multe investigaţii despre ilegalităţile comise de Eleonora Graur, Poliţia din Rezina ş.a., iar Procuratura Rezina până în ziua de azi refuză să dea aprecierea cuvenită autorilor acelei ilegalităţi.

Referitor la aceste şi alte cazuri am apelat în repetate rânduri către Procuratura Generală, solicitând reacţii la faptele procurorilor din Rezina, dar de fiecare dată plângerile noastre erau readresate acestei instituţii, care rămânea surdă şi mută la plângerile noastre. Am iniţiat această acţiune de protest cu scopul de a informa opinia publică despre ce se întâmplă la Rezina şi în speranţa că după schimbările din Procuratura Generală, totuşi vom fi auziţi şi toate abuzurile şi fărădelegile comise la noi vor fi investigate obiectiv şi apreciate în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se spune în petiţia adresată procurorului general.

După cum ne-a relatat unul dintre protestatari, Victor Cibotari, reprezentantul acestora a fost primit de Ruslan Popov, procuror general-adjunct, care a promis că timp de o săptămână autorii petiţiei vor primi un răspuns privind măsurile întreprinse pe cazurile semnalate.

Amintim că Centrul de Invstigații Jurnalistice a publicat două anchete despre construcţia Complexului sportiv din Rezina. În prima investigație jurnaliștii scriau că proiectul estimat iniţial la 72 de milioane de lei, ulterior la 100 de milioane de lei, a fost prezentat ca o mare realizare a președintei raionului, Eleonora Graur, tot ea şi vicepreşedintă a Partidului Democrat. „Vorbim, de fapt, de o cifră ireală pentru bugetul raionului Rezina, care, fusese aprobat la venituri şi cheltuieli, de aproape 105 milioane de lei. Locuitorii din Rezina cred că noul Complex sportiv este încă un obiect de spălare și deturnare a banilor publici în scopuri personale și de grup. Pentru comparație, pentru construcția unui asemenea Complex sportiv, în alte localități din țară, au fost cheltuite până la cinci milioane de lei”, scriau reporterii. 

Cea de-a doua anchetă arăta că, până în 2019, la şantierul acestui Complex au fost executate lucrări în valoare de 12,2 milioane de lei. Solicitați de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, doi experţi independenţi în domeniul construcțiilor au ajuns la concluzia că în realitate cheltuielile ar fi fost triplate.

Tudor Iașcenco
04/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii