Proteste de amploare în Capitală. Oamenii cer anticipate

Anticoruptie.md
16/01/2016
Sursa foto: Alex Cozer // Facebook.com

Mii de persoane au ieșit sâmbătă, 16 ianuarie, la nou un miting de amploare în centrul Capitalei, organizat de Platforma civică "Demnitate și Adevăr". Şi simpatizanţii Partidului Socialiştilor şi Partidului Nostru au ieşit la un protest în faţa clădirii Parlamentului. Ambele tabere şi-au exprimat dezacordul faţă de desemnarea democratului Pavel Filip la funcţia de premier şi au cerut alegeri anticipate

"Cred foarte mult că noi vom reuşi să împiedicăm numirea acestei creaturi a lui Plahotniuc în funcţia de prim-ministru, pentru că ceea ce va urma după asta va fi un dezastru! Plahotniuc va ajunge preşedinte pentru că nu se va opri! Acum imaginaţi-vă cum este posibil, într-o ţară democratică, ca un partid cu o minoritate în Parlament şi cu un procentaj absolut nesemnificativ să domine total funcţiile politice într-un stat – prim-ministru, preşedinte de Parlament şi preşedintele ţării", a declarat în faţa mulţimii din Piaţa Marii Adunări Naţionale istoricul Octavian Ţâcu, fost ministru al Tineretului şi Sportului.

Şi deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a ţinut un discurs în centrul Capitalei, unde a venit imediat după ce s-a încheiat şedinţa Consiliului Politic al PLDM, formaţiune care  anunţat că trece în opoziţie. „Am decis că nu vom susţine un Guvern în fruntea căruia este un reprezentat al PD. Au fost discuţii foarte aprinse timp de câteva ore, dar am ajuns la concluzia că noi nu merităm să stăm în genunchi (...) Colegii care au semnat pentru candidatul PD trebuie să-şi retragă semnăturile şi să declare public că nu susţin Guvernul Filip. Dacă nu, îi vom exclude şi din fracţiune, şi din partid. Nu vreau să fiu blamat de popor pentru acţiunile lor”, a declarat parlamentarul. Ulterior, deputatul Ion Balan a declarat jurnaliştilor de la Deschide.md că nici el, nici cei şase colegi ai săi nu-şi vor retrage semnăturile şi că-l vor vota pe Pavel Filip la funcţia de premier.

Sursa video: Privesc.eu

În faţa Legislativului, unde protestau simpatizanţii Partidului Socialiştilor şi cei ai Partidului Nostru, Igor Dodon, liderul PSRM, a anunţat că va depune luni, 18 ianuarie, o sesizare la Curtea Constituţională privind desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier. "Toţi cei care guvernează astăzi vor ajunge la puşcărie, iar averile lor vor fi naţionalizate, chiar şi soţiile lor, dacă va fi nevoie", a spus Igor Dodon. La rândul său, Renato Usatîi, liderul formaţiunii Partidul Nostru a declarat că preşedintele Nicolae Timofti a făcut jocul controversatului Vlad Plahotniuc şi nu mai are sprijinul oamenilor.

La scurt timp după încheierea protestelor, Preşedinţia a făcut publică o declaraţie în care şeful statului explică de ce l-a desemnat premier pe Pavel Filip. "(...) o majoritate parlamentară constituită din 55 de deputați mi-a propus o candidatură, acea a domnului Pavel Filip, pe care am fost obligat să o accept, în virtutea Hotărârii emise la 29 decembrie 2015 de către Curtea Constituțională, al cărei punct nr. 118 stipulează că, citez, „nu există nici un motiv constituțional și democratic pentru ca Președintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea și adversa Președintelui” (...)", se arată în declaraţie. 

Preşedinţia a făcut publică lista cu cele 55 de semnături ale deputaţilor care îl susţin pe Pavel Filip. Aliona Goţa, din grupul celor şapte liberal-democraţi care au pus umărul la crearea majorităţii parlamentare, nu a semnat documentul. 

"Vă asigur că împărtășesc îngrijorarea și dorința de schimbare care persistă în societate și cred că societatea civilă trebuie să fie ascultată și luată în considerare la luarea unor decizii politice. Iată de ce, mă adresez majorității parlamentare și prim-ministrului desemnat să țină cont, în procedura de întocmire a programului de activitate și listei Guvernului, precum și în cea de votare a Guvernului în Parlament, de pozițiile civile din țara noastră și de opiniile cetățenilor", potrivit declaraţiei.

După ce au eşuat cu candidatura lui Vlad Plahotniuc, democraţii s-au grăbit să adune semnăturile a 55 de deputaţi pentru Pavel Filip, ministrul în exerciţiu al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, şi să-l prezinte preşedintelui drept candidatul majorităţii parlamentare la funcţia de premier. Joi seara, fiind în drum spre reşedinţa de la Condriţa, Marian Lupu, liderul PD, şi Pavel Filip au făcut cale întoarsă, aflând că Nicolae Timofti l-a desemnat la şefia Executivului pe Ion Păduraru. Vineri democraţii au insistat ca şeful statului să-şi anuleze decretul, punând la îndoială integritatea lui Ion Păduraru. În scurt timp Ion Păduraru şi-a retras candidatura, iar preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat la funcţia de premier pe Pavel Filip.

Anticoruptie.md
16/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii