Proteste masive pentru ziua de duminică, 24 iunie, anunțate de Maia Sandu și Andrei Năstase

Anticoruptie.md
22/06/2018
Foto: privesc.eu

Duminică, 24 iunie, la Chișinău, se va desfășura un amplu protest în fața Primăriei Chișinău, în legătură cu deciziile a două instanțe de a nu valida alegerile locale din Capitală, din 3 iunie curent. Acțiunea de protest este inițiată de lidera PAS, Maia Sandu, și primarul ales, Andrei Năstase, lider al Platformei Demnitate și Adevăr

Maia Sandu și Andrei Năstase și-au îndemnat astăzi susținătorii, în cadrul unei conferințe de presă, să iasă duminică la acțiunile de protest pentru a-și apăra votul și au cerut ca acestea să decurgă într-o atmosferă civilizată.

„Plahotniuc vrea să ne arate că noi nu contăm, că el poate face orice, inclusiv poate comite crime împotriva Republicii Moldova. Noi vrem să-i spunem ajunge, ne-am saturat. A furat totul în acești ani. A furat justiția și a dat legi la comandă. Au îndraznit să fure cel mai important drept al nostru, dreptul la vot. Știam ca sunt niște hoți, niște parveniți, dar Plahotniuc a arătat în aceste zile că nu este doar un hoț, ci că devine un dictator. Dacă nu-i oprim acum, în țara noastra se va stabili dictatura. Ei sunt în stare de orice. Oameni buni, trebuie să ințelegem că ei sunt în stare de orice, și-au bătut joc de votul nostru. Lui Plahotniuc nu-i pasă de democrație”, a menționat Maia Sandu.

Primarul ales, Andrei Năstase, a îndemnat oamenii să își apere libertatea și independența. „Dacă ne oprim aici ei vor trece cu buldozerele peste noi. Este nevoie ca să fim cât mai mulți.” Totodată, liderul PPDA a îndemnat diaspora să se unească și să iasă la proteste în țările în care se află. „Îndemn cetățenii din diasporă să se adune în fața unui consulat al Republicii Moldova și să protesteze  alături de noi. Sprijinul Dvs. este unul foarte important”, a spus Andrei Năstase.

Amintim că la 3 iunie, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului. Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%.

Ședința de judecată privind validarea mandatului lui Andrei Năstase trebuia să aibă loc vineri, 15 iunie, dar a fost amânată de Judecătoria Chișinău pentru luni, 18 iunie, pe motiv că pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) au ajuns două contestații care vizează neregulile ce ar fi avut loc în turul doi de scrutin, depuse de PSRM. Ulterior, validarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău a fost amânată din nou, după ce instanța a admis luni, 18 iunie, cererea înaintată de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC) de recuzare a judecătorului Valentin Lastavețchi, 

Pe data de 19 iunie,  magistrata Rodica Berdilo de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău după mai bine de trei ore de deliberare într-o ședința de judecată cu ușile închise nu a validat mandatul primarului ales.

Magistrații Curții de Apel au decis joi, 21 iunie, să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Decizia a fost luată de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima. Deși avocații lui Andrei Năstase au cerut recuzarea completului de judecată, cererea fost respinsă a de judecătorul Ion Muruianu.

Anticoruptie.md
22/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii