Protestul Platformei DA la sediul Reședinței de stat: „Hoții sunt în Parlament”

Anticoruptie.md
05/10/2016
Captură privesc.eu

Zeci de susținători ai Platformei Civice Demnitate și Adevăr au prostestat miercuri, 5 octombrie, în fața Reședinței de stat după ce, cu o zi înainte, președintele Nicolae Timofti a promulgat cele șapte legi care, între altele, obligă cetățenii Republicii Moldova să restituie miliardele furate din cele trei bănci devalizate: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.  

„Timofti, trădătorul”, „Timofti, dușmanul țării”, „Timofti, nu uita, pușcăria-i casa ta”, „Miliardele înapoi, pe Timofti la gunoi”, „Hoții sunt în Parlament”, au scandat participanții la acțiunea de protest. 

„În loc să acțio­neze în inte­res națio­nal, sus­pen­dând hotă­rârea abu­zivă a Guver­nu­lui Filip și atacând-o la Cur­tea Con­sti­tu­țio­nală, în loc să dema­reze ime­diat un refe­ren­dum pen­tru a cere opi­nia popo­ru­lui într-o ches­tiune ce vizează întreaga popu­la­ție, șeful sta­tu­lui a exe­cu­tat tacit ordi­nul coor­do­na­to­ru­lui Pla­ho­t­niuc. Pe final de man­dat, Nico­lae Timofti a con­fir­mat că nu este un pre­șe­dinte cre­din­cios Con­sti­tu­ției. Prin acțiu­nile și, mai ales, inac­țiu­nile sale, pre­șe­din­tele se face com­plice la fur­tul seco­lu­lui. Nu putem tolera acest act de îna­ltă tră­dare. Subiec­tul împo­vă­ră­rii cetă­țe­ni­lor cu mili­ar­dele furate nu poate fi unul de dez­ba­tere poli­tică. Mili­ar­dul va tre­bui să îl întoar­cem toți, chiar și copiii care încă nu s-au năs­cut. Această lege nedreaptă tre­buie anu­lată. Este pri­mul lucru pe care vii­to­rul pre­șe­dinte are obli­ga­ția să îl facă!”, se arată într-un comu­ni­cat de presă al Platformei DA.

Decizia privind promulgarea legilor a fost luată chiar dacă Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, a declarat că legile pentru adoptarea cărora Guvernul Filip și-a asumat săptămâna trecută răspunderea în fața Parlamentului încalcă grav drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ombudsmanul îl îndeamna pe șeful statului să nu promulge documentele până când acestea nu vor fi dezbătute de societate acivilă.

În ziua promulgării celor șapte legi, Centrul Analitic „Expert-Grup” a publicat o notă de poziție în care experții au menționat, între altele, că obligarea cetățenilor să restituie miliardele furate din cele trei bănci devalizate reprezintă un act profund de injustiție socială. 

Video Privesc.eu

Anticoruptie.md
05/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii