„Provocatori”. Reacția Tiraspolului la acuzațiile cu privire la intenția de a solicita aderarea regiunii separatiste la Federația Rusă

Ilie Gulca
27/02/2024
Galina Antiufeeva, pretinsul președinte a așa-zisului parlament de la Tiraspol și fosta soție a criminalului de război Vladimir Antiufeev. Foto: novostipmr.com

Pretinsul vicepreședinte al așa-zisului „Soviet Suprem al Transnistriei”, Galina Antiufeeva, fosta soție a criminalului de război Vladimir Antiufeev, i-a calificat drept „provocatori” pe cei care „au lansat zvonul despre un eventual apel al Tiraspolului către Rusia de a accepta Transnistria în componența sa. Reacția Galinei Antiufeeva survine în urma declarațiilor oponentului politic al regimului actual de la Tiraspol, Ghenadi Ciorba.

„Un astfel de apel a fost trimis în 2006 în baza rezultatelor referendumului. Astăzi, în condițiile presiunii economice din Republica Moldova, operațiunii militare și ale mulțimii de alte probleme, un astfel de apel ar fi nepotrivit”, a spus Galina Antiufeeva.

Potrivit acesteia, la „Congresul deputaților de toate nivelurile” ar uma să fie adoptat un apel către Rusia, Uniunea Europeană și către „toți cei care vorbesc despre democrație” pentru a denunța „presiunea economică a Republicii Moldova împotriva Transnistriei”, a adăugat Antiufeeva. „Acțiunile Chișinăului vor afecta plățile sociale, inclusiv către refugiații ucraineni.”

Galina Antiufeeva este fosta soție a lui Vladimir Antiufeev, fost „ministru al securității statului” în regiunea separatistă transnistreană, precum și ex-viceprim-ministru al „Republicii Populare Donețk”. El a fost responsabil pentru activitățile separatiste ale așa-numitului „guvern al Republicii Populare Donețk”. Antiufeev se află pe lista persoanelor asupra cărora au fost aplicate sancțiuni internaționale.

Opozantul transnistrean Ghenadi Ciorba a declarat pe 21 februarie că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat Congresul deputaţilor de toate nivelurile din stânga Nistrului pe 28 februarie la ordinul Moscovei pentru a cere anexarea regiunii la Federația Rusă.

Ghenadi Ciorba consideră că la forum „trebuie exprimată o cerere din partea cetățenilor de aderare a Transnistriei la Federația Rusă, iar pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în discursul său rostit în Adunarea Federativă.

Biroul Politici de Reintegrare a comentat pe 22 februarie informațiile privind o eventuală cerere a autoproclamatelor autorități de la Tiraspol de alipire la Federația Rusă.

Autoritățile constituționale au comunicat că situația în zona transnistreană denotă că nu ar exista un astfel de risc, în contextul desfășurării, în data de 28 februarie curent, a așa-zisului congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului.

Ilie Gulca
27/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii