PSRM a înaintat un ultimatum Maiei Sandu și amenință cu proteste. Reacția lui Sergiu Litvinenco

Anticoruptie.md
18/01/2021

Președintele PSRM, Igor Dodon, a înaintat luni un ultimatum președintei Maia Sandu ca până la data de 1 februarie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. În caz contrar, liderul socialiștilor amenință cu proteste de amploare. De partea cealaltă, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, i-a reamintit lui Dodon, că, după alegerile parlamentare din 2019, fiind președinte al Republicii Moldova, Dodon nu a înaintat niciun candidat la funcția de premier timp de aproape trei luni.

„PSRM cere în mod categoric desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru până la 1 februarie. Asta pentru că începe sesiunea parlamentară, iar noi pregătim și niște proiecte care să o vizeze și pe doamna președinte. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă.

Dodon a mai spus că singura soluție pentru declararea alegerilor anticipate este înaintarea unui candidat la funcția de premier, nevotarea lui și dizolvarea Parlamentului. PSRM nu ia în considerație cealaltă soluție propusă de Constituție: blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni.

Liderul socialiștilor a mai anunțat că marți formațiunea pe care o conduce va depune o sesizare la Curtea Constituțională în care va solicita clarificări privind termenul maxim în care președintele țării este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier, dar și sancțiunile în cazul în care președintele țării nu înaintează candidatul în funcția de prim-ministru.

Igor Dodon a declarat că, în cazul în care Maia Sandu va continua „să uzurpeze puterea în stat”, PSRM va organiza proteste masive în fața președinției.

Deputatul PAS, Sergiu litvinenco, a venit cu o reacție după anunțul lui Igor Dodon. „În primul rând, Dodon și socialiștii par să aibă amnezie, or exact aceleași teze și declarații demagogice le-au folosit în luna decembrie 2015. Exact ca și acum, Dodon și socialiștii trâmbițau atunci că Președintele țării ar fi obligat să înainteze candidatul la funcția de Prim-ministru în X zile, că altfel Președintele ar uzurpa puterea în stat, că mergem la Curtea Constituțională cu acest lucruri, că altfel scoatem lumea în stradă etc. Curtea Constituțională le-a răspuns atunci socialiștilor prin Decizia nr.13 din 16 decembrie 2015 trimițându-i la plimbare. Încă o data repet: exact aceleași întrebări au fost înaintate atunci de chiar Igor Dodon prin sesizarea nr.58b/2015.

În al doilea rând, Dodon se pare că uită că între 9 martie 2019 și 8 iunie 2019 , fiind Președinte al Republicii Moldova, nu a înaintat niciun candidat la funcția de Prim-ministru. Timp de trei luni aproape. Și nu doar că nu a înaintat niciun candidat, dar chiar a și mers la Curtea controlată de Plahotniuc pentru a-și ”constituționaliza” inacțiunea. Și Curtea lui Plahotniuc, desigur, i-a făcut pe plac lui Dodon, or atunci cei doi erau un tot întreg”, se arată într-o postare publicată de Litvinenco pe Facebook.

Curtea Constituțională a declarat luni inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului. Președinta CC a subliniat că Legea supremă conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani, prevăzute de articolulul 85 din Constituție.

Anticoruptie.md
18/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii