PSRM continuă să se scuze pentru eșecul în alegerile prezindențiale: „Reprezentantul opoziției a avut cel mai mare buget electoral”

Ilie Gulca
25/11/2020

La aproape două săptămâni de la alegerile prezidențiale, socialiștii continuă să se scuze pentru eșecul în alegerile prezindențiale. Liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, susține că este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, când, contrar legii naționale, reprezentantul opoziției a avut cel mai mare buget electoral.

Potrivit site-ului PSRM, Corneliu Furculiță susține, de asemenea, că reprezentantul opoziției, Maia Sandu, a fost favorizat de presă și de politicienii din străinătate. Contracandidații lui Igor Dodon, a subliniat deputatul socialist, nu au avut un mesaj bazat pe propuneri concrete pentru cetățeni și țară, ci pe critica adusă actualului președinte.

„Pentru prima dată, reprezentantul opoziției a avut cu mult mai multe resurse financiare și mediatice, susținere mai mult sau mai puțin legală din partea unor factori din străinătate. Chiar și din punct de vedere juridic, oponenții au fost favorizați în comparație cu președintele țării, pentru că el era restricționat în activitățile sale electorale”, a declarat Furculiță.

Conform monitorizărilor efectuate de Centrul pentru Jurnalism Independent în ajunul campaniei electorale, televiziunile NTV Moldova, Accent TV, Primul în Moldova și platformele online Sputnik.md, KP.md. au avut o abordare pro-Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

În același timp, televiziunea publică Moldova 1 și Unimedia.info, deși au reflectat, în general, neutru și echidistant informația, în cazul ambelor instituții s-a atestat o ușoară favorizare a președintelui Igor Dodon.

Liderul fracțiunii PSRM în Parlament a mai menționat că situația pandemică, criza economică și seceta au generat nemulțumiri care au fost îndreptate contra guvernării.

De cealaltă parte, decizia Comisiei Electorale Centrale privind finanțarea candidaților la alegerile prezidențiale de la 1 noiemmbrie a fost criticată dur de unii experți și politicieni.

Circulara care prevede că partidele politice nu sunt concurenți electorali și nu își pot finanța candidații la alegerile prezidențiale a favorizat un singur candidat, pe Igor Dodon, au spus deputații Platformei DA și PAS.

Ilie Gulca
25/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii