PSRM exploatează politic imaginea copiilor la inaugurări de WC-uri: Avocatul Poporului califică drept „imoral și descalificant” utilizarea imaginii copilului în scop electoral

Irina Odobescu
18/09/2020
Vitalie Lisnic via Facebook

Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu, a condamnat, joi seara, cu fermitate exploatarea imaginii copilului în scopuri electorale sau politice. Reacția ombudsmanului vine după distribuirea, joi, a unei poze în care doi copii, alături de primarul unei localități și un deputat al PSRM, apar într-o imagine de la inaugurare a unei toalete.

Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, este de părere că depășește orice limite ale acceptabilului și reprezintă o mostră a lipsei de bun-simț.

„Ombudsmanul Copilului condamnă cu fermitate orice acțiuni prin care s-ar face uz de copii, profitând de vulnerabilitatea acestora, pentru sensibilizarea publicului și obținerea unui transfer de imagine pozitivă. Este revoltător, imoral și descalificant să speculezi cu copii pentru a obține beneficii de imagine, indiferent care ar fi scopurile, politice sau de afaceri. Copiii nu trebuie să fie văzuți ca un paravan care dă bine la imagine și adună „like”-uri sau voturi”.

„Copiii sunt purtători de drepturi și au demnitate umană. Iar adulții au obligația de a le respecta drepturile și a-i trata cu respect, afecțiune, grija și atenția de care ei au nevoie”, consideră Maia Bănărescu.

Anticipând producerea unor incidente similare în campania pentru alegerea președintelui țării, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului le sugerează candidaților sau staff-urilor electorale ale acestora să-și modifice strategiile de comunicare, pentru a exclude acest gen de activități.

Ea sugerează că acestea ar putea fi înlocuite, de exemplu, cu donații de calculatoare elevilor din familiile cu mulți copii sau social vulnerabile, fără a se face prea multă publicitate. „Aceste gesturi vor fi cu mult mai mult apreciate în comunitate și vor avea un mai mare impact pentru imagine”, spune ea.

Ombudsmanul copilului, se adresează politicienilor, formatorilor de opinie să renunțe la experiențele de acest gen, iar publicului larg,  părinților – să descurajeze aceste acțiuni, prin dezaprobarea lor și neadmiterea antrenării minorilor în atare evenimente. În cazul în care utilizarea imaginii copiilor s-a produs fără de acceptul prealabil al părinților sau al copiilor, Maia Bănărescu încurajează sesizarea organelor de resort și solicitarea atragerii la răspundere administrativă a făptuitorilor.

Și Ala Nemerenco, fosta ministră a Sănătății, califică drept „lipsă de cultură, educație, cinism” acțiunile prin care s-au manifestat deputatul socialist Vladimir Mizdrenco, președintele raionului Râșcani Vasile Secrieru - tot fruntaș socialist, primarul și directoarea gimnaziului din localitate.

„Ca medic, mamă și bunică, consider implicarea copiilor în evenimente politice și electorale una ieșită din comun, abuzivă, la unii chiar cu nuanțe patologice și mă adresez deputaților din parlament cărora le pasă de copiii acestei țări să înainteze și să voteze de urgență un amendament la Codul Electoral care interzice categoric folosirea copiilor în evenimente politice și electorale, dar și a pozelor cu copii. Penalitățile să fie dure, inclusiv eliminarea din cursă dacă se repetă”, scrie într-o postarea Ala Nemerenco.

Ala Nemerenco constată că și pe pagina președintelui Igor Dodon sunt diverse fotografii cu apariția copiilor, ceea ce, după părerea fostei ministre a Sănătății nu trebuie să fie existe, mai ales în pandemie. 

„Am făcut mai multe adresări publice încă de prin luna mai la ONG-ri care se ocupă cu protecția drepturilor copilului, la avocați ai poporului, instituții și autorități de stat, dar cu regret, nu am observat careva acțiuni. Defilarea cu copiii continuă, ba chiar cu o mai mare intensitate. Faptul că suntem în pandemie și ei sunt supuși riscului de infectare, nici nu mai este luat în seamă”.

„Vorba veche - à la guerre comme à la guerre...Chiar nu aveți nimic sfânt în voi, ne-stimabililor domnitori de stat, deputați, președinți și ce paiațe mai sunteți voi pe acolo! Jucați-vă în scenariile voastre murdare fără a implica și a atinge copiii oamenilor. Copiii nu sunt marfă politică! Construiți pentru ei viitorul (școli, grădinițe, drumuri, wc, secții sportive, muzicale, tabere) fără să îi implicați”, mai scrie fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu. 

Inga Grigoriu a venit cu o reacție la „evenimentul festiv organizat în raionul Râșcani”. Deputata DA scrie că „între timp, las deputatului și președintelui raionului, ambii PSRM, o scurtă notă informativă: Afară, totuși, e sec. XXI”. 

Irina Odobescu
18/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii